İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TOPLU MEZAR GİZLENİYOR

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 5 gün önce ortaya çıkarılan ve Ermenilere ait olduğu belirtilen toplu mezarın görüntülenmesi askerlerce yasaklandı

‘BASINA BİLGİ VERMEYİN’ BASKISI

Nusaybin Savcılığı, geçmişte Ermeni köyü olan Xirabêbaba (Kuru) köyünde 17 Ekim’de ortaya çıkan toplu mezara ilişkin görüntülerin gazetemizde yayınlanmasına rağmen h‰l‰ inceleme başlatılmadı. Olay üzerine görüntü almak için köye giden gazetecilerin Akarsu Jandarma Karakolu tarafından engellendiği ve halka ‘basına bilgi vermeyin’ yönünde baskı yapıldığı belirtildi.

ASKER MAĞARADA GÖRÜNTÜ ALDI

Alınan bilgiye göre karakol yetkilileri toplu mezarın bulunduğu mağarada fotoğraflar çekerek, giriş-çıkışları yasakladı. Toplu mezar, köylülerin 17 Ekim’de ölen bir kişiyi defnetmek için yaptığı kazılar sonucu ortaya çıkarılmıştı. 3 metre genişliğindeki mağarada bulunan 40’ın üzerinde insan kemiğinin, 1915’te öldürülen Ermenilere ait olduğu iddia ediliyor.

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Xirabêbaba (Kuru) köyünde 17 Ekim’de ortaya çıkan ve Ermenilere ait olduğu iddia edilen toplu mezara ilişkin hala bir inceleme başlatılmadı. Olayla ilgili incelemelerde bulunmak isteyen basın mensuplarının ise Akarsu Jandarma Karakolu tarafından engellendiği ve karakol yetkililerinin mezarın üstünü örttüğü belirtildi.

Nusaybin’in Xirabêbaba köyünde toplu mezarın ortaya çıkmasının üzerinden 5 gün geçmesine rağmen Savcılık hala incelemelerde bulunmadı. Gazetemizde yayınlanan fotoğraflara rağmen Savcılığın herhangi bir incelemede bulunmaması mezarların üstünün kapatılmak istendiği kuşkusunu derinleştirirken, Akarsu Jandarma Karakolu’nun bu yönlü çabaları olduğu bildirildi. Gazetemizde 19 Ekim Perşembe günü yayınlanan haberden sonra karakol yetkililerinin köye gelerek, gazeteye kimin haber verdiği yönünde köylülere baskı yaptığı öğrenildi.

Köylülerin verdiği bilgiye göre, haberin duyulmasından sonra köye giden basın mensuplarının köye girişlerine izin vermeyen karakol yetkilileri, toplu mezardan görüntü ve fotoğraflar çekerek, mezarın üstünü örttü. Ayrıca karakol yetkililerinin yayınlanan fotoğraflara rağmen, köye gitmek isteyen basın mensuplarına, ‘Ülkede Özgür Gündem Gazetesi ile Roj TV’de yayınlanan fotoğraf ve haberler yalandır’ dediği kaydedildi. Bu arada köylüler, karakol yetkililerinin kendilerine, mezar yerini kimseye göstermemeleri uyarısında bulunduğunu da aktardı.

Toplu mezarın köylüler tarafından bulunmasından sonra köylülerin başvurduğu Akarsu Jandarma Karakolu’nun daha önce de köylülerden mezarı kapatmalarını istediği belirtilmişti.

Toplu mezar, Xirabêbaba köylülerinin 17 Ekim günü yaşamını yitiren bir köylüyü defnetmek için yaptıkları kazılar sonucu ortaya çıkmıştı. Kazılar sonucu ortaya çıkan 3 metre genişliğindeki mağarada 40’ın üzerinde insanın kemiklerine rastlanmıştı. Mezarın eskiden Ermeni köyü olan Xirabêbaba’da bulunması, kemiklerin 1915’te öldürülen Ermenilere ait olduğu iddiasını gündeme getirmişti. MARDİN

BERGÜZAR ORUÇ – DİHA

http://www.gundemimiz.com/haber.asp?HaberId=22211

Yorumlar kapatıldı.