İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa´yı beklerken

Haluk Şahin

Çok uzun yıllar Batı’nın bizi görmezden gelmesinden yakındık. Son zamanlarda fena halde gündemdeyiz. Avrupa’da en moda şarkı: Bana her şey Türkiye’yi hatırlatıyor.

Öyle olmaya da devam edecek. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne aday olmasıyla yükselen ilgi, üyelik görüşmelerinin başlamasıyla fena halde yoğunlaştı. Medeniyetler çatışması üzerine tuz, 11 Eylül ise biber ekti.

Gazetelerde, dergilerde, televizyonlarda Türkiye tartışmasından geçilmiyor. Bahane çok: Fransa’nın Ermeni ‘soykırımı’nın inkârını cezalandıran yasa yapması ve Nobel edebiyat ödülünü bir Türk’ün alması son iki örnek.

Bu gibi şeyler Türkiye’ye duyulan merak ve ilgiyi daha da tahrik ediyor, projektörlerin üzerimize dönmesine neden oluyor…

En büyük projektörler ay sonuna doğru yakılacak: Papa, 28 Kasım’da Türkiye’ye geliyor! Bunun Batı medyaları tarafından olağanüstü bir medya olayına dönüştürüleceğine hiç şüpheniz olmasın!

Papa İstanbul’da! Günün hazır çerçevelerine bu kadar uyan başka bir olay düşünülmez:

Bu, kısa bir süre önce İslam dini hakkında sivri şeyler söyleyip büyük bir tartışmaya yol açmış olan Papa’nın, halkının çoğu Müslüman olan bir ülkeye yapacağı ilk ziyaret olacak.

Çatışma öğesi, renk, din, gizem… Ne isterseniz var.

Sıradan yabancı gazeteci takımı her şeyden önce son zamanların moda ve kolay şablonu olan İslam-Batı çekişmesi açısından bakacak olaya. Gözler, objektifler, kameralar bu çekişmeyi doğrulayan çarpıcı protesto görüntüleri arayacak.

Ağzından köpükler saçan sakallı adamlar, ayrı yerde duran çarşaflı kadınlar!

“İşte Papa’yı protesto eden azgın Türkler” ya da ‘Müslümanlar’ kategorisinden fotoğraflar.

Ki, önyargılar pekişsin, kafalar karışmasın.

İşte Müslümanlar böyledir, işte aramıza girmesi istenen Türkler böyledir!

Biraz daha mürekkep yalamış takımı, olayı Ortodoklar ve Katolikler arasındaki bin 500 yıllık çekişme açısından değerlendirecek. “Doğu ve Batı Roma İmparatorlukları birleşiyor?” türünden başlıklar atılacak.

(“Kime karşı birleşiyor?” sorusunu soranlar da olacak elbette.)

Gazeteci orduları özellikle İstanbul’da sokaklara dökülüp kendi basmakalıp beklentilerini doğrulayan görüntü ve ses avına çıkacaklar…

Ve kuşkusuz bulacaklar!

Bizim çok dindar, çok milliyetçi, çok yurtsever, çok solcu kimi yurttaşlarımız İslama, Türklüğe, vatana, sosyalizme hizmet adına tam onların bekledikleri servisleri yapacaklar.

Alan da satan da memnun kalacak Papa’nın ziyaretinden.

Türkiye kimin umrunda!

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=202290

Yorumlar kapatıldı.