İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım iddiasına 6 bin 317 dava

Türkiye Kuva-i Milliye Mücahitler Derneği Başkanı Servet Saltan, Antep savunması sırasında şehit olan 6 bin 317 şehidin her biri adına Fransa aleyhine dava açacaklarını söyledi.

Sözde Ermeni soykırımını protesto etmek amacıyla Gaziantep’e gelen Kuva-i Milliye Mücahitler Derneği Başkanı Servet Saltan ve dernek üyeleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey’i ziyaret ederek eylemleri hakkında bilgi verdiler. Daha sonra bir basın toplantısı düzenleyen Saltan, Fransa Meclisi’nin, sözde Ermeni soykırımını inkar etmeyi suç sayan kararına sessiz kalmayacaklarını, Gaziantep’in işgali sırasında halkın neler yaşadığını belgeleyebileceklerini belirtti. Fransızların şehit ettikleri 6 bin 317 Antepli adına tazminat davası açacaklarını kaydeden Saltan, şehitlerin haklarını uluslararası hukuk alanında da soracaklarını bildirdi. Fransa’ya dava açabilmek için Gaziantep Baro Başkanı Aziz Canatar ile görüştüklerini ve kendilerine yardımcı olmasını istediklerini anlatan Saltan, “Gaziantep Barosu bize bu konuda destek verecek ve gerekli araştırmaları yapacak. İşgal sırasında şehit olan atalarımızın hesabını, bize ‘soykırım yaptı’ iddiasında bulunanlardan soracağız.” ifadelerini kullandı. Fransızların Gaziantep’te yaptıkları katliamlarla ilgili ellerinde belgeler bulunduğuna vurgu yapan Saltan, şöyle konuştu: “Elimizde o döneme ilişkin belgelerimiz var. Bu belgeleri mahkemeye sunacağız ve bize yapılan soykırımı ispatlayacağız. Kazanacağımız para ile Gaziantep’te muhteşem bir şehitler abidesi yapmak istiyoruz.”

Saltan, yaptıkları araştırmalarda, Antep’te erkeklerin yanı sıra 93 kadının da evlerinde ya da sokakta işgalciler tarafından şehit edildiğini tespit ettiklerini söyledi. Araştırmaları sonucunda ilk kadın şehidin ‘Hoppa Bacı’ isimli bir kadın olduğunu saptadıklarını ifade eden Saltan, Hoppa Bacı’nın, evinde çamaşır astığı sırada top ateşi sırasında şehit olduğunu öğrendiklerini bildirdi. Hoppa Bacı’nın yanı sıra şehit olan diğer kadınların da isimlerine ulaşmaya çalıştıklarını dile getiren Saltan, şu ana kadar buldukları 93 şehit kadından 36’sının evlerinde şehit edildiğini, bu kayıtları bir kaynakta toplamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Gaziantep Baro Başkanı Aziz Canatar ise Servet Saltan’ın talebini Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) bildireceklerini söyledi. TBB olarak, gerekli delil ve belgeleri topladıktan sonra Türkiye nezdinde girişim başlatmak istediklerini anlatan Canatar, davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açılacağını kaydetti.

Adem Yılmaz, Gaziantep; Cihan, aa

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=439264

Yorumlar kapatıldı.