İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik Hazretlerinin Sayin Cumhurbaskani’na yazdigi mektup

Sayın Ahmet Necdet SEZER

T.C. Cumhurbaşkanı

Çankaya – ANKARA

Sayın Cumhurbaşkanımız,

Demokratikleşme yolunda azınlıklara ilişkin bir takım yasal düzenlemelerin ve uygulamaların daha önceden olmayan bir şekilde ivme kazanması diğer gayrı Müslim azınlıklar gibi cemaatimizce de olumlu karşılanmıştır.

Bu bağlamda 26 Eylül 2006 tarihinde, T.B.M.M.’nde kabul edilen Özel Öğretim Kurumları Kanunu cemaatimiz okullarını da kapsadığından bizler için de büyük bir önem taşımaktadır.

Sözkonusu yasanın onaylanmak üzere Cumhurbaşkanlığına sunulduğunu öğrenmiş bulunmaktayız.

Bu yasanın 5. Maddesi’nin c) 1 sayılı bendi aynen şöyledir;

“23.08.1923 tarihli ve 340 sayılı Kanuna bağlı antlaşmanın 40. ve 41. maddeleriyle ilgisi bulunan okulların özellik göstermesi gereken hususları yönetmelikle tespit edilir. Bu yönetmelik, ilgili ülkelerin bu konulardaki mütekabil mevzuat ve uygulamaları dikkate alınmak suretiyle hazırlanır. Yönetmelikte belirtilmeyen hususlarda resmi okullar mevzuatı uygulanır. Bu okullarda yalnız kendi azınlığına mensup Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının çocukları okuyabilir.”

Oysa Mütekabiliyet ‘Karşılıklılık kuralı” Hukuk Sözlüğü (Prof. Dr. Ejder Yılmaz) Genişletilmiş Sekizinci Baskı, Ankara 2004 tarihli kitabın 648. sayfasında şöyle tarif edilmiştir.

KARŞILIKLILIK KURALI

Mütekabiliyet esası; bir devletin diğer bir devletin vatandaşlarına, mahkeme kararlarına veya herhangi bir davranış biçimine karşı tutumuna karşılık, diğer devletin de aynı biçimde davranması; örneğin, bir ülke, diğer bir ülke vatandaşlarından ayakbastı parası almıyorsa, vatandaşlarından ayakbastı parası almayan ülkenin vatandaşlarından da o ülkenin ayakbastı parası almaması.

Mütekabiliyet esasen Anayasa Mahkememiz’in 1986/18 E, 1986/24 K sayı ve 9/10/1986 tarihli ve Resmi Gazete’nin 31 Ocak 1987 tarihli ve 19358 sayısında yayınlanan kararında aşağıdaki şekilde tarif edilmiştir .

“Türk yabancılar hukukunun genel ilkelerinden olan mütekabiliyet esası, öğretide en az iki devlet arasında uygulanan ve her birinin ülkesinde diğerinin vatandaşlarına aynı mahiyetteki hakları karşılıklı tanımalarını ifade eden bir prensip olarak tarif ve izah olunmaktadır. Bu prensibe göre, bir yabancının Türkiye’de bir haktan yararlanabilmesi, Türklerin de o yabancının ülkesinde aynı tür ve nitelikte olanaklardan yararlanmasına bağlıdır”.

Bu açıklamalardan sonra özellikle belirtelim ki ülkemizde bulunan Cemaat okullarımızın bir Türkiye Cumhuriyeti kuruluşu oldukları, bu okullardan yararlanan ve onları yöneten kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldukları yadsınamaz.

Dolayısıyla cemaat okullarımıza bu yasanın tatbikini sağlayacak yönetmeliğin hazırlanma-sında mütekabiliyet esaslarının uygulanmasının hatalı bir uygulama olacağı kanaatindeyiz.

Özel Öğretim Kurumları kanunun 5. maddesinin c)1 sayılı bendinin Yüksek Makamınızca bir daha T.B.M.M. gönderilmesini diliyoruz.

En derin saygılarımla,

MESROB II

Türkiye Ermenileri Patriği

http://www.lraper.org/main.aspx?Action=DisplayNews&NewsCode=N000001659&Lang=TR

Yorumlar kapatıldı.