İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Öteki´nin Gözüyle İstanbul, Erivan, Gelecek

BİA (Erivan) – Türkiye’den ve Ermenistan’da toplam on fotoğrafçının, İstanbul’a, Erivan’a ve geleceğe baktığı fotoğraflardan oluşan sergi, “Merhabarev”, 22 Ekim’de Erivan’da açılıyor. Sergi aralık ayında İstanbul’da olacak.

Narphotos fotoğraf grubundan beş Türkiyeli fotoğrafçı Özcan Yurdalan, Serra Akcan, Mehmet Kaçmaz, Kerem Uzel, Tolga Sezgin ve Ermenistan’dan Patker Photo grubundan beş fotoğrafçı Ruben Mangasaryan, Karen Mirzoyan, Anahit Hayrapetyan, Nelli Şişmanyan, German Avagyan çektikleri toplam 18 bin karenin 130’unu, adı Türkçe’de ve Ermenice’de selam anlamına gelen sözcüklerin bileşiminden oluşan (Merhaba – Barev) bu sergide topladı.

“Öteki”nin gözüyle iki şehir

Fotoğrafçılar yaşadıkları kentleri birbirlerinin gözlerine emanet ettiler. Türkiyeli fotoğrafçılar, bu yıl 3-11 Mayıs’ta Erivan’ı fotoğrafladı. Ermenistan’dan gelen fotoğrafçılar da 26 Haziran-3 Temmuz arasında Erivan’ı.

Her iki grup kültürel ve coğrafi olarak çok yakın oldukları halde, bir o kadar da yabancı oldukları iki kentte bulundukları günler içinde, insanları olabildiğince tanımaya ve anlamaya çalıştı.

Yüzeysel görüntünün ötesini görmeye, toplumsal yaşamın farklı noktalarını göstermeye çalışan fotoğrafçılar; iki kentin ortak mekanları, mimari, alışveriş, din, spor, eğlence, eğitim, törenler gibi birçok başlıkta fotoğraf üretti.

Geleceğe bakmak

Fotoğrafçılar, bu sergide, günlük yaşamı fotoğraflarken geleceğe bakmaya çalıştıklarına, geleceğin önemine dikkat çekmek istediklerini de söylüyor.

Önyargılar ve diyalog eksikliği nedeniyle giderek büyüyen problemlerin, ilişkilerin normalleşmesiyle daha kolay çözüm yoluna gireceğini düşündüklerini söylüyor, çektikleri fotoğraflar aracılığıyla iki kentten, Erivan ve İstanbul’dan gözlemlerini yansıtıyorlar.

Sergi, Erivan’da 29 Ekim’e kadar açık kalacak. Aralık ayında İstanbul’da açıldıktan sonra da, Fransa, İtalya, Almanya, Hollanda başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde turneye çıkacak.

Yorumlar kapatıldı.