İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ortak Tarih Komisyonu´na Kanada desteği

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Kanada Dışişleri Bakanı Peter MacKay’ın Ermeni soykırımı iddialarına yönelik Türkiye’nin Ortak Tarih Komisyonu kurulması önerisini desteklediğini ve komisyona katılması yönünde Ermenistan’ı teşvik ettiğini söyledi.

Tan, konuya ilişkin soruya verdiği yazılı yanıtta, MacKay’ın Kanada Parlamentosu bünyesinde Türkiye-Kanada Dostluk Grubu kurulması vesilesiyle 18 ekimde Türkiye’nin Ottowa Büyükelçiliğinde düzenlenen bir davete katıldığını belirtti.

Tab “MacKay, resepsiyonda özellikle söz alarak yaptığı konuşmada, Ortak Tarih Komisyonu kurulması önerimizi desteklediklerini ve anılan komisyona katılması yönünde Ermenistan’ı teşvik ettiklerini söylemiştir. MacKay, aynı gün görüştüğü Ermenistan Dışişleri Bakanı (Vartan) Oskanyan’a da Ortak Tarih Komisyonu önerimizi desteklemelerini telkin ettiklerini nakletmiştir” ifadelerini kullandı.

Kanada Dışişleri Bakanının konuşmasında ayrıca, Türkiye’nin bölgesindeki rolüne ve Türkiye-Kanada ilişkilerine verdikleri değere işaret ettiğini belirten Tan, “MacKay, Kanada ile Türkiye’nin Afganistan’daki işbirliğine değinmiş ve Lübnan’daki Kanadalıların tahliyesi sırasında hükümetimizin ve halkımızın gösterdiği yakınlık ve yaptığı yardımlara müteşekkir olduklarını kaydetmiştir” dedi.

Gül – Mackay görüşmesi

Tan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün, BM 61’inci Genel Kurul toplantıları çerçevesinde ikili temasları sırasında, MacKay’ın talebi üzerine Kanadalı bakanla 22 eylülde görüştüğünü hatırlattı.

Gül’ün görüşmede, Ermeni soykırımı iddiaları konusunda Kanada Parlamentosu tarafından 2004 yılında kabul edilen kararın ardından, Kanada Başbakanı Stephen Harper’ın Ermeni iddialarını soykırım olarak niteleyen 21 nisan 2006 tarihli açıklamasının Türkiye’de büyük hayal kırıklığına yol açtığını belirttiği kaydedildi.

http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=248979

Yorumlar kapatıldı.