İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa´nın Tasarısı´na Karşı Dava Olur mu?

BİA (İstanbul) – Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi ve “Radikal” gazetesi yazarı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, geçen hafta Fransa Parlamentosu’nun ilk mecliste onayladığı “Ermeni Soykırımını İnkar Edenleri Cezalandıran Yasa Tasarısı”nın nihai olarak kabul edilmesiyle birlikte yasaya karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yapılabileceğini yazdı.

Yasa yürürlüğe girdikten sonra Fransa’ya giderek ve orada “Hayır, soykırım olmamıştır!” açıklamaları yapılarak kendi haklarında bir mahkûmiyet yolunu açmanın yasanın sorgulanması için bir yol olabileceğini ifade eden Prof. Tarhanlı, buna sıcak bakmadığını söyle açıklıyor:

“Ancak, Türkiye’nin yurttaşları olarak, gerçekten istediğimiz böyle bir halat çekme yarışması mı?”

“AİHM’e devlet başvurusu daha anlaşılır”

Radikal gazetesinin bugünkü sayısı (17 Ekim) için kaleme aldığı “Fransa’ya Karşı Dava” başlıklı yazısında Prof. Dr. Tarhanlı, bireysel başvurudan ziyade Sözleşmenin 33. maddesine dayanılarak “devlet başvurusu” mekanizmasıyla hareket edilmesinin daha anlaşılabilir olacağını açıkladı.

Tarhanlı yazısını şöyle sonuçlandırıyor: “Bugünlerde, Fransızların nasıl saçmaladıklarını hukuken tahlil etmek ve buna cevaplar döşenmek yerine, kendimizi nasıl tanımlamak istediğimiz sorusuna yönelmemiz daha anlamlı olabilir. Bu yönelimde, kendimizinkilerin yanı sıra başkalarının acılarını görmeye de yer açıyor muyuz, yoksa buna hiç yerimiz yok mu? Kısaca, kendimizi nasıl tanımlıyoruz?”

Tasarıya İstanbul ve Ankara’da protesto

Fransa’nın “Ermeni Soykırımını İnkar Edenleri Cezalandıran Yasa Tasarısı”nı parlamentosunda kabul etmesinin ardından haftasonu bu ülkenin İstanbul’daki Konsolosluk ve Ankara’daki Büyükelçilik binasının önünde protesto eylemleri yapılmıştı.

Fransa’da soykırım inkarının cezalandırılması için parlamentoda onaylanan yasanın Fransa Senatosu’ndan Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’tan geçmesi gerekiyor.

Türmen: AİHM’e dava gelince göreceğiz

AİHM’in Türk Hakimi Rıza Türmen, Fransız Parlamentosu’nun aldığı kararın ifade özgürlüğüne engel olup olmadığına mahkemenin karar vereceğini söyledi.

Türken “Bu karar ifade özgürlüğüne aykırılık içeriyor mu?” sorusunu ise şöyle yanıtlıyor: “Bunun böyle olup olmadığını AİHM’e dava gelince göreceğiz. Bu davada ben de olacağım için bu konuda görüş bildirmemeyi tercih ederim”

Fransa için AİHM’e 1 milyon imza

İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi, Fransa’daki soykırımın inkarını suç sayan yasa teklifine karşı hukuki mücadele başlattığı açıkladı. Üniversitenin, AİHM’e göndermek üzere 1 milyon kişinin dava dilekçesini hazırlamaya başladığı açıklandı.

Yasanın düşünce özgürlüğünü tamamen ortadan kaldırdığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Süheyl Batum “Türkiye’nin siyasi gücü bu yasayı önleyecek durumda değil, ancak hukuksal bir baskı bunu engelleyebilir. 1 milyon dava dilekçesi hazırlanma aşamasında, yasanın yürürlüğe girmesi halinde bunlar AİHM’e gönderilecek” dedi. (EÖ)

Yorumlar kapatıldı.