İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERMENİ KÖYÜ´NDE TOPLU MEZAR

BERGÜZAR ORUÇ – DİHA

Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Xirabêbaba (Kuru) köyünde, Ermenilere ait olduğu iddia edilen toplu bir mezar bulundu. Köylülerin bir mağara içinde bulduğu mezarda 40’a yakın kafatasının olduğu belirtildi.

Xirabêba köylüleri, 17 Ekim günü Antalya’da ölen bir akrabalarını defnetmek için köyün civarında bulunan mağaraların olduğu bölgede mezar kazmaya başladı. Kazılan yer 3 metre genişliğindeki bir mağaraya denk geldi. Mağaranın taşını kıran köylüler, içersinde onlarca cesedin bulunduğu bir toplu mezara rastladı.

Toplu mezar karşısında şok olan köylüler bunun üzerine mezar yerini taşlarla kapatarak Akarsu Köyü Jandarma Karakolu’na başvurdu. Başvurunun ardından karakol yetkilileri köylülere mezarı kapatıp, herhangi bir şey yapmamalarını, daha sonra incelemede bulunacaklarını söyledi. Önümüzdeki günlerde savcılığın köyde inceleme yapması bekleniyor.

Bulunan toplu mezarın 1915 yılında öldürülen Ermenilere ait olduğu iddia edilirken, mağaranın asıl giriş kapısı ise kapalı durumda. İçersinde insan kemikleri ve 40’a yakın kafatasının bulunduğu mağarada, su içimi için kullanılan taş ibriğin dışında bir şey yok. Mağaranın duvarlarındaki yarım metre derinliğindeki oyuklar ise dikkat çekiyor.

Toplu mezarın bulunması ardından 1915 yılında yaşanan olaylarda 300 Ermeni’nin öldürülerek toplu olarak gömüldüğü iddiası tekrar gündeme geldi. Köylüler, toplu mezar konusunda hiçbir şey bilmediklerini belirterek, gördükleri toplu mezar olayının aydınlatılmasını istedi. MARDİN

http://www.gundemimiz.com/haber.asp?haberid=21953

Yorumlar kapatıldı.