İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Diyarbakır´a Ermeni filmleri

Ermeni araştırmacı Artsvi Bakhchinyan, Ermenilerin Kürtlerle ilgili çektiği filmleri Diyarbakırlılarla buluşturacak. Diyarbakır’da gösterilecek filmler arasında, Kürtleri beyazperdeye yansıtan ilk film olarak kabul edilen ve 80 yıl önce çekilen ‘Zarê’ adlı film de bulunuyor.

Fransa parlamentosunda kabul edilen Ermeni soykırımını suç sayan tasarıya ilişkin tartışmalar sürerken, Türkiye’yi ziyaret eden Ermeni yönetmen, Kürtlerle ilgili Ermenilerin çektikleri filmleri Diyarbakır’a getiriyor. Ermeni araştırmacı Bakhchinyan, Ermenistan’da Kürtlerle ilgili çekilmiş filmleri Diyarbakır’da gösterme kararı aldı. Proje kapsamında üç film gösterilmesi planlanıyor. Bunlar arasında Kürtleri konu alan 1926’da çekilmiş ilk film de yer alıyor. Yönetmenliğini Ermeni sinemasının kurucusu Hamo Beknazaryan’ın yaptığı bu filmin yanı sıra, Sovyet Ermenistanı’nın ikinci kurmaca filmi olan ‘Zarê’ de proje kapsamında. Kürt kadınlarının durumunu beyazperdeye yansıtan ‘Zarê’ bundan 80 yıl önce çekildi. Beknazaryan’ın bu ikinci filmi de Diyarbakırlı sinemaseverlere sunulacak.

Ermenistan sinemasının kurucusu kabul edilen Hamo Beknazaryan (1892-1965), Kürt kadınlarını konu edinen ‘Zarê’ adlı filmin çekimine 1926 yılında başladı. Ermenistan’daki Kürt köylerinde çekimi yapılan filmin senaryosunu Ermeni harfleriyle ilk Kürt alfabesini hazırlayan aydınlardan Hakob Gazaryan yazdı. Kürtler arasında çok sevildiği için Lazo veya Apo diye adlandırılan yazarın ‘Zare’nin Kaderi’ adlı öyküsü film için temel alındı. Birçok ünlü Ermeni sanatcının rol aldığı filmde, Zarê ve çoban Davut arasındaki aşkı ve bundan rahatsız olan köyün ağası Temur Bey’in başından geçenler anlatılır. Sessiz film olan ‘Zarê’, daha sonraları 1970’lerde sesli bir bir film haline getirildi. Kürt yazarı Casimê Celîl ve kızı muzisyen Cemîla Celîl bu yeni versiyona katkıda bulundular.

Büyük ilgi toplayan Hiner Salem’in ‘Votka Limon’ filmi de Diyarbakır’da gösterime girecek. Daha önce Türkiye’de gösterilen filmde, Rumen Avinian, Lala Sarkissian, Ivan Franek, Ruzan Mesropyan, Zahal Karielachvilli, Armen Marutyan ve Astrik Avugian rol alıyor. Filmin başkarakteri Hamo, Ermenistan’ın uzak bir kasabasında yaşayan altmışlı yaşlarında, dul bir adam. Her gün kar kaplı uzun yolları aşarak, eşinin mezarına giden Hamo, içindeki derin boşluğu, bu ziyaretleri ve geçmişin hatıralarını canlı tutmaya çalışarak doldurur. Değişen Sovyet değişimi yüzünden kasabanın insanlarının maddi durumları, eskisi gibi değildir. İçinde bulundukları geçim sıkıntısı bazı değerlerin önüne geçmeye başlar. Hamo’nun ve çevresinin umut kapısı Paris’e giden oğludur. Eşinin mezar ziyaretleri sırasında benzer kaderi paylaştıkları dul ve bir barda çalışan Nina ile tanışır. Film Hamo ile Nina’nın hayatlarını konu alıyor.

Bakhchinyan kimdir?

Ermeni araştırmacı Artsvi Bakhchinyan, Erivan doğumlu. 35 yaşındaki genç sinema araştırmacısı ve film eleştirmeni, aynı zamanda FIPRESCI Ermenistan’ın ikinci başkanlığını da yapıyor. Filolog olan Bakhchinyan, Ermeni dili ve edebiyatı alanında doktora yaptı. Bugüne kadar altı kitap ve pek çok makalesi yayınlanan Bakhchinyan’ın ‘Ermenistan Sineması 1924-1999’ isimli bir kitabı var. Bakhchinyan’ın ayrıca, ‘Ermenistan-İsveç’ (2006), ‘Dünya Sinemasında Ermeniler’ (2004), ‘Napoleon Bonaparte ve Ermeniler’ (2003), ‘Ermenistan-İskandinav Ülkeleri: Tarihi ve Kültürel İlişkiler’ (2003), ‘Ermeni Kökenliler’ (1993) (Ermeni Diyasporası hakkında biyografik sözlük), ‘Ermeni Kökenli Portreler’ (2002) isimli kitapları da bulunuyor. ANKARA – ANF

http://www.gundemimiz.com/haber.asp?haberid=21995

Yorumlar kapatıldı.