İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bravo Fransa!

The Guardian’a makale yazan Oxford’lu Prof. Timothy Garton Ash, soykırım inkarını suç sayan yasa teklifini yerden yere vurarak Fransa ile dalga geçti ve “Avrupa için tabuları yıkma zamanıdır, yenilerini dikme zamanı değil. Ermeni soykırım inkarını suç sayacağımıza, Yahudi soykırım inkarını suç olmaktan çıkartmalıyız” çağrısında bulundu.

FRANSIZ Meclisi’nin geçen hafta aldığı kararı, “gerçeğe, adalete ve insanlığa vurulmuş muhteşem bir darbe” olarak nitelendiren Oxford Üniversitesi’nin Avrupa İlişkileri uzmanı Prof. Timothy Garton Ash, The Guardian’daki makalesi özetle şöyle:

Bravo! Şapkalar çıksın! Yaşasın Fransa! Ama bunun Avrupa tarihinde yeni bir sayfa açmasını sağlayalım. Hadi İngiliz meclisi 1940’da Rusların Katin’de Polonyalı subayları öldürdüğünü inkar etmeyi suç saysın. Hadi Türk meclisi Fransa’nın Cezayirli isyancılara işkence yaptığını reddetmeyi suç kabul etsin. Hadi Almanlar, Sovyet Gulag kamplarını inkar etmeyi suç kabul eden bir yasa geçirsin. Hadi İrlanda meclisi İspanyol engizisyonunun yaptığı korkunçlukları inkara ceza versin. Hadi İspanyollar da Sırpların Kosovalı Arnavutlara soykırım yapmaya çalışmadığını savunanları en az 10 yıl hapse atsın. Hadi Avrupa Parlamentosu da Amerikalı kolonistlerin, Kızılderililere yaptığına soykırım demeyi zorunlu kılsın.

YAZIK İDAM YOK

Ne yazık ki AB içinde bu suçları işleyenlere idam cezası veremiyoruz ama belki zamanla bunu da değiştiririz. Ah cesur yeni Avrupa ah… Aklı başında biri bu yasa metnini ilerici ve aydınlanmacı bir adım olarak göremez. Fransız meclisi, 90 yıl önce bir ulusun bir diğerine yaptıklarıyla ilgili tarihi terminolojiyi düzeltme hakkını nasıl kendinde bulabiliyor. Eğer Fransız Meclisi, Vichy Fransası’nın Yahudilerin ölüm kamplarına yollanması sırasında yaşananları inkar sayan bir yasa çıkarsaydı bunun da hata olduğunu düşünürdüm. Sadece bunun ardındaki kendini eleştirme ahlakını takdir edebilirdim o kadar.

TCK’nın 301. maddesi de yanlış, ancak iki yanlış bir doğru yapmıyor. Artık yeni tabular yaratmak yerine, eskileri yıkmalı, Yahudi soykırımını inkarı suç sayan yasaları kaldırmalıyız.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/5290766.asp?m=1&gid=112&srid=3435&oid=1

Yorumlar kapatıldı.