İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AB´den Fransa´ya uyarı: Hatadan acilen vazgeçin

Fransa’yı uyararak, “Hatadan vazgeçilmesini” isteyen AB Dönem Başkanı, “Yasa koyucular bu tür konulara asla müdahale etmemelidir” dedi.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Fransa’yı bir kez daha uyararak, ‘kötü hatadan acilen vazgeçilmesi’ni istedi. Fransa Ulusal Meclisi’nin “Ermeni soykırımını” reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesine daha önce ‘aptalca’ diyen AB Dönem Başkanı, “Kayıtlara geçirmek için belirteyim ki soykırım kelimesinin o dönemde yaşananlar için abartılı olduğunu düşünmüyorum” ifadesini kullandı. AB Dönem Başkanlığı internet sitesinde yayınlanan günlüğünde “Tarihi gerçekler hakkında parlamentolar yasa yapmamalı” başlıklı bir yazı kaleme alan Finlandiya Dışişleri Bakanı Tuomioja, her ülkenin, her toplumun ve her dinin tarihinde karanlık sayfaların bulunabileceğini belirtti.

‘TÜRKİYE HAZIR OLSUN’

Fin Bakan Tuomioja, “Tarih hiçbir şekilde tek bir gerçekle ya da bunu yasal kılıf bulunarak açıklanamaz. Yasa koyucular bu tür açık, kendini sorgulayan politika arayışına ve bunun sonucunda artan tartışma ortamına asla müdahale etmemelidir. Maalesef Fransa Ulusal Meclisi geçen hafta aldığı, Ermeni soykırımını inkarın cezalandırılmasını öngören kararda buna uygun davranmadı. Bence Fransa Meclisi kötü bir hata yaptı ve bundan acilen vazgeçmeli” dedi. Fransa’ya yaptığı ‘acilen vazgeçin’ çağrısının, ‘Birinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’de gerçekten ne yaşandığından bağımsız olduğunu’ vurgulayan Bakan Erkki Tuomioja, Türkiye’nin de tüm bunları kabullenmeye daha hazır olmasını istedi. Parlamentoların ve hükümetlerin hiçbir şekilde tarihi gerçeklerle ilgili yasal çalışmalara girmemesi gerektiğini ve bunun meşru olmayacağını belirten Finlandiya Dışişleri Bakanı Tuomioja, “AB, Türkiye’ye defalarca Türk Ceza Kanunu’nun meşhur 301’inci maddesinin kaldırılması çağrısında bulundu. Bu yasaya dayanılarak Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk ve adı fazla duyulmayan birçok Türk hakkında açıkladıkları fikirleri Türk devletine hakaret addedilerek soruşturma açıldı. Şimdi Türkiye’deki tutucu çevreler, AB tarafından yapılan bu tür çağrıları dikkate almayabilir ve Fransa’daki karşılaştırılabilir yasaya bakarak AB’nin böyle bir hakkının bulunup bulunmadığını sorgulayabilir” görüşünü dile getirdi.

FİKRET AYDEMİR – BRÜKSEL

http://arsiv.sabah.com.tr/2006/10/19/siy108.html

Yorumlar kapatıldı.