İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vichy dehşetini unuttunuz

Fransız Ulusal Meclisi’nin ‘Ermeni soykırımı’nın inkarını cezalandıran tasarıyı onaylamasına tepkiler sürüyor. İngiliz The Observer gazetesi, Fransız Ulusal Meclisi’nin sözde Ermeni soykırımının inkarını cezalandıran tasarısının ‘yanlış ve kötü’ olduğunu belirterek, ‘Fransızlar Vichy rejimi dehşetini çok kolayca unuttular’ diye yazdı. Gazete, ‘İfade özgürlüğü düşmanları her yerde’ başlıklı Henry Potter imzalı yazısında, Fransa’nın son günlerde ifade özgürlüğünü bastırmaya yönelik çabalarına dikkat çekti. Yazıda Fransa’daki Yahudilerin Vichy rejimi sırasında yaşadığı dehşeti inceleyen bir kitabı yazan Carmen Callil’in, İsrail’in Filistinlilere yaptığı zulme bir cümle ile değinmesi nedeniyle Yahudilerin gösterdiği tepki üzerine Fransa tarafından New York’ta Callil onuruna verilecek bir resepsiyonun iptal edilmesinden bir iki gün sonra Fransız Meclisi’nin inkar tasarısını onayladığına işaret etti.

AMAÇ AB ÜYELİĞİNİ ZORLAŞTIRMAK

The Observer, tasarının aynı zamanda Türkiye’nin AB üyeliği talebini zorlaştırmayı da amaçladığını belirtti. Nazilere destek verirken, on binlerce Yahudi’yi Nazilere teslim eden Fransızların, kendi davranışlarını kusursuz olarak görmeyi sürdürmelerini ise ‘dehşet verici’ olarak nitelendirdi.

——————————————————————————–

Türkiye geri adım atıyor

TÜRKİYE’nin, Fransız Ulusal Meclisi’nin sözde Ermeni soykırımının inkarını cezalandıran tasarıyı onaylanmasına misilleme tehditlerine karşın Fransa ile uzun bir çatışma yaşamaktan geri adım attığı öne sürüldü. Washington Times gazetesi, ‘Türkiye, oylamaya yanıtını sakinleştiriyor’ başlıklı haberinde ‘Misilleme tehditleri ve ulusal öfkeye karşın Türkiye sanki Fransa ile uzun sürecek bir çatışmadan geri adım atıyor’ yorumunu yaptı ve Türkiye’nin artık ‘zararı sınırlandırmaya odaklandığını’ savundu. Gazete, oylamaya 577 parlamenterden sadece 106’sının tasarıyı onayladığına da dikkat çekti.

——————————————————————————–

ABD’deki Ermeniler tasarıdan memnun

ABD’deki en büyük Ermeni kuruluşu olan Amerikan Ermeni Meclisi (AAA), Fransa parlamentosunun alt kanadının, sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti. AAA’dan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’den gelen ters yöndeki çağrılara karşın, ‘Fransız meclisinin, Ermeni soykırımının inkar edilemezliği ilkesinin korunmasına olan bağlılığının sürmesinden dolayı” kuruluşun duyduğu memnuniyet dile getirildi. Açıklamada, Fransa’daki yasa teklifinin geçerlilik kazanabilmesi için parlamentonun üst kanadı Senato tarafından da onaylanması ve Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından imzalanması gerektiği hatırlatıldı.

——————————————————————————–

Nazilerle işbirliği

FRANSA’nın Nazi yanlısı Vichy rejimi (1940-1944) döneminde ülkedeki 77 bin kadar Yahudi ortadan kaybolduğu söyleniyor. Vichy hükümeti, 1940 yılında Fransa’nın Almanya’ya teslim olmasıyla işbaşına gelmiştir. Nazi işgalcilerinin tüm emirlerini kusursuz yerine getirir. Naziler yenilene kadar süren bu dönemde, Milice adlı bir askeri birlik kurulmuştur. Vichy rejimi Fransa tarihinin en karanlık sayfaları arasındadır.

http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=55706,5&tarih=16.10.2006

Yorumlar kapatıldı.