İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye AİHM´e gidecek

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Fransa Meclisi’nde sözde Ermeni soykırımının reddine ceza getiren yasayla ilgili süreci dikkatle takip ettiklerini belirterek, ‘Yasa yürürlüğe girdikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağız’ dedi.

AB Troyka toplantısına katılmak üzere Lüksemburg’a giden Bakan Gül, kendisine eşlik eden gazetecilerle uçakta sohbet etti ve soruları yanıtladı. Gül, Fransa’ya tepkisini ‘Meclis’ten geçen bu yasa Türkiye-Ermenistan ilişkilerine yarar değil zarar verir. Ermenistan davasına bu kadar bağlıysanız gitsinler Ermenistan’a, orada biraz yaşasınlar ve onlara destek olsunlar’ sözleriyle dile getirdi.

ERDOĞAN, CHIRAC’A NE DEDİ

Bakan Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanıı Jacques Chirac arasındaki görüşmenin detayını da aktardı. Buna göre Erdoğan, Chirac’a sitemlerini iletirken oylama sırasında iktidar partisi milletvekillerinin tutumundan rahatsız olduğunu iletti.

Gül, bu konuda Türkiye’nin sonuna kadar mücadele edeceğini, ilgili süreç tamamlandıktan ve yasa yürürlüğe girdikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceklerini açıkladı.

Troyka toplantısının önemine de işaret eden Gül, ‘AB sürecindeki kararlılığımızı herkese göstereceğiz. Bu konuya çok kuvvetli şekilde bağlıyız. Eksiklerimiz de var, uygulamadan kaynaklanan yanlışlarımız da var ama Türkiye müzakerelere daha yeni başladı’ diye konuştu.

AĞAR’IN SÖZLERİ ÖNEMLİ

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar arasındaki tartışmaya ilginç bir yorumla katıldı. Gül, ‘Polemiğe girmek istemem. Ama Mehmet Ağar, İçişleri Bakanlığı yapmış, profesyonel olarak emniyet konularıyla ilgilenmiş bir kişidir. Söylediklerine dikkatli şekilde bakmak gerekir’ dedi.

Gül, ‘Türkiye’de yeni bir 28 Şubat olur mu?’ sorusuna ise ‘Asla bunlara inanmam. Türkiye tabulardan uzaklaşan bir ülkedir. Bu ülke Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamıştır. O dönemler geride kalmıştır. Şimdi önümüze bakıyoruz’ yanıtı verdi. Kıbrıs konusuna da değinen Gül, bu sorunu mutlaka çözmek istediklerini ama hükümetlerin her konuyu çözemeyeceklerini de kaydetti.

Gül, bugün seçim olması halinde de ‘Biz çok daha güçlü geliriz. Meclis’te aynı grubu fazlasıyla elde edebiliriz’ değerlendirmesinde bulundu.

http://www.aksam.com.tr/haber.asp?a=55725,4&tarih=16.10.2006

Yorumlar kapatıldı.