İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

O. Pamuk´u tartışırken, sıra roman okumaya da gelir mi?

Hakkı Devrim

Nobel Edebiyat Ödülü bu yıl Orhan Pamuk’a verildi haberinin, gazetelerimizin pek çoğunda, «Ermeni soykırımı yoktur» demenin Fransa’da yasaklanması girişiminden daha önde ve daha büyük verilmiş olması ne güzeldi!

Hadisenin bir de siyasî boyutu var ki, haberi daha ilginç kıldı, diyeceksiniz. Hay hay! Siyasî değerlendirmelerine katılmadığımız bir romancının, beğendiysek, romanını methetmekte bir sakınca olmadığını da öğreneceğiz. Rahatlarız o zaman.

Benim bir hayalim var. Acaba, diyorum; şimdi bütün dünyada Orhan Pamuk’un romanlarına duyulan ilginin artması gibi, bizim burada da, romana daha çok ilgi duyma türünden bir gelişme olur mu, dersiniz?

Kendi kaynaklarıma bakarak Nahit Sırrı Örik’in Roman ve Hikâye’sinden (1933), benim son yıllarda okuduğum Berna Moran’ın Türk Romanına Eleştirel Bir Bakış adlı üç ciltlik (1983, 1990, 1994) güzel eserine kadar, roman’a dair, yazarlarımızın kaleminden çıkmış veya Türkçe’ye çevrilmiş on on-beş kitabın adını alt alta yazdım, bile. Aranırsa yirmi-otuz kitap bulunabilecek demektir.

Geçen gün, usulca değinmeye cesaret ettim. Çağımızın insanı ile roman arasında, hiç roman okumamışların bile etkilendiği, çok önemli bir ilişki var. Ben öteden beri, roman okumamış insanları kısa sürede «teşhis» edebildiğimi söylerim.

İddiam o ki, romanlar (hele biraz da iyisini seçerek okumak şartıyla) insanı bugünkü insan yapan önemli etkenlerden biridir.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=201573

Yorumlar kapatıldı.