İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Meclis´ten soykırım için ortak deklarasyon

EVRIN GÜVENDİK ANKARA

Fransa Parlamentosu’nun “soykırımı inkâr” tasarısını kabul etmesinin yankıları devam ederken, TBMM de, konuyu, özel oturumla masaya yatıracak. Meclis Genel Kurulu’nda yarın yapılacak olan genel görüşmede, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, tasarı ve Fransa’yla bundan sonra yürütülecek ilişkiler konusunda Meclis Genel Kurulu’nu bilgilendirecek.

Genel Kurul’da CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu’nun da Fransa’ya tepkileri ve hükümetin dış politikasına yönelik eleştirilerini dile getirmesi bekleniyor. Görüşmelerin ardından ise Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin üzerinde uzlaşma sağlayacağı ortak bir metnin, Fransız Parlamentosu’na tepki niteliğinde yayınlanması bekleniyor.

VAKIFLAR DA MECLİS GÜNDEMİNDE

Hükümetin 9. Uyum Paketi kapsamında gündeme getirdiği ancak neredeyse üç haftadır bekleyen Vakıflar Yasa Tasarısı da bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. 93 maddelik tasarı, Genel Kurul’da üç bölüm halinde temel yasa olarak görüşülecek. Hükümetle iktidar arasında “Lozan” tartışmalarına yol açan tasarı, cemaat vakıflarının, 1936 beyannamesinde kayıtlı olanlar ile daha sonra edindikleri taşınmazları kendi adlarına tesciline olanak tanıyor. Tasarı, yabancıların Türkiye’de vakıf kurmalarına, kurulu vakıfların yönetimlerinde görev alabilmelerine de olanak tanırken, vakıfların, mal edinebilmesi, malları üzerinden tasarrufta bulunabilmesini de öngörüyor. Yöneticisiz kalan mülhak vakıfların mahkeme kararıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmesi ve temsil edilmesi hükmü getiren tasarı, vakıfların hayrat taşınmazlarının da haczedilmemesi ve rehnedilmemesi esasını getiriyor. Düzenlemenin uygulanmasında ise “mütekabiliyet” ilkesi saklı tutuluyor.

VEKİLLER GECE MESAİSİNE KALACAK

Meclis, gündemindeki tasarıları görüşebilmek için bu hafta da gece mesaisi yapacak. Genel Kurul yarın 15.00-23.00, çarşamba günü 13.00-23.00 ve perşembe günü de 13.00-22.00 saatleri arasında çalışacak. Bu hafta TBMM Adalet Komisyonu’nda, AKP Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ ve n AKP Milletvekili tarafından “Temel Ceza Yasalarına Uyum” amacıyla 7 yasada değişiklik öngören yasa teklifi görüşülecek. Meclis’te bu hafta ayrıca Dilovası Araştırma Komisyo-nu’nun da çarşamba günü toplanarak, rapora son şeklini vermesi bekleniyor.

»’Etkin pişmanlık’ bir kez uygulanacak

MECLİS Adalet Komisyonu’nda yarın ele alınacak olan AKP milletvekillerinin “Temel Ceza Yasaları’na Uyum”u öngören yasa teklifi, daha önce Komisyonda kabul edilen ve 170 ayrı yasada değişiklik öngören tasarının görüşülmesinde yaşanan sıkıntıları gidermeyi amaçlıyor. Teklif, TCK’nin “etkin pişmanlık” hükmünün, örgütlü suçlarda birden fazla uygulanmamasını öngörüyor. Yine teklife göre, başkasına ait banka ve kredi kartlarını hukuka aykırı kullanarak haksız menfaat elde edenler, malvarlığına karşı işlenen suçlara ilişkin etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilecek. Diğer kanunların TCK’nin genel hükümlerine uygun hale getirilmesi için 2006 yılı sonunda dolacak süre ise 31 Aralık 2008’e kadar uzatılıyor. TEKLİF, TCK’deki uzlaşma ile ilgili hükümlerin çıkarılmasını öngörürken, bunun Ceza Muhakemesi Kanunu’nda düzenlenmesini öngörüyor. Teklif, cinsel suçları da uzlaşma kapsamından çıkartıyor.

http://www.birgun.net/index.php?sayfa=56&devami=28714#haber_basi

Yorumlar kapatıldı.