İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chirac’ın Türkiye´den özür dilemesi, Fransa´yı karıştırdı

Fransa’da muhalefetteki Sosyalist Parti’nin milletvekili Didier Migaud, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesini eleştirerek, “Cumhurbaşkanının, meclisin çalışmasıyla ilgili özür dilemesi düş kırıklığına uğratıcı” dedi.

Le Parisien gazetesine konuşan Sosyalist milletvekili, Chirac’ın bu konudaki rahatsızlığının açık olduğunu belirterek, “Soykırımı Erivan’da konuşmak, Fransa’da konuşmaktan daha kolay. Bu olayda, devlet adamlığının insan haklarının önüne geçtiğini görüyoruz” ifadesini kullandı.

İktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekili Eric Raoult ise “Chirac’ın bu konuşmayla olayları kesinlikle yatıştırmak istemiş olabileceğini” belirterek, “Chirac’a kızmak çok mümkün değil o görevini yapıyor” dedi.

Bu arada, yine aynı gazeteye konuşan Fransa Dışişleri Bakanlığının görevlisi, “Chirac’ın konuşmada Erdoğan’ı dinlediği, ancak yasa teklifini engelleyeceği yolunda bir söz vermediğini” söyledi.

FRANSIZLARIN YÜZDE 68’İ ERMENİ YASASINA KARŞI

Fransa’da düzenlenen bir kamuoyu araştırması, halkın önemli çoğunluğunun, mecliste geçen hafta kabul edilen sözde Ermeni soykırımının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifine karşı olduğunu gösterdi.

İnternet üzerinden düzenlenen bir ankete göre, Fransızların yüzde 68’i yasa teklifini “hoş görmüyor”.

Yasa teklifinin Ermeni davasına hizmet etmediğini düşünenler, bu teklifin aynı zamanda “zararlı” olduğu görüşünde.

Ankete göre, Fransızların sadece yüzde 26’sı yasa teklifini destekliyor.

Ankete katılanların yüzde 6’sı ise bu konuda görüş belirtmek istemediğini kaydetti.

Araştırmaya katılanların büyük bir kısmına göre yasa teklifi, Türkiye’deki Ermeniler için de zararlı olacak.

Mecliste geçen hafta kabul edilen teklifin yasalaşması için, önce Senatonun, daha sonra da Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın onayı gerekiyor.

ERMENİSTAN: TÜRKİYE ARTIK SUÇSUZLUĞUNU İSPATLAYAMAZ

Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, “Türkiye’nin Ermenilerin soykırımını kabul etmesini hep birlikte başaracaklarını” söyledi.

Rus haber ajanslarının bildirdiğine göre Oskanyan, Orhan Pamuk’a Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi ve Fransa Meclisinde sözde Ermeni soykırımını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören yasa teklifinin kabulünü, Ermenistan devlet televizyonuna değerlendirdi.

Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü almasını memnuniyetle karşıladığını belirten Oskanyan, “Orhan Pamuk doğru yolda” diye konuştu.

Oskanyan, Fransa Meclisinde kabul edilen yasa teklifiyle ilgili olarak da, “Bu sayede Türkiye’ye verilen sinyal daha güçlü ve daha yüksek sesli oldu. Bu ülke artık suçsuzluğunu ispatlayamaz” diye konuştu.

Bu karanın Türkiye’nin AB üyeliğinin önünü kesmeye yönelik olduğu şeklinde değerlendirmelerin doğru olmadığını kaydeden Oskanyan, “Fransız parlamentosunun kararının ve Orhan Pamuk’un ödülünün Türkiye’yi doğru yola getireceğini ümit ediyorum. Türkiye bunu anlasın. Ermenistan kendisini küçük düşürmeyecektir.

Türkiye’nin Ermenilerin soykırımını kabul etmesini hep birlikte başaracağız” dedi.

http://www.milliyet.com.tr/2006/10/16/son/sondun29.asp

Yorumlar kapatıldı.