İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

301’i kaldırın Fransa’yı utandırın

Açık bir görüşe sahip olabilmek için, tarafsız bakışa sahip olmak gerekir… Büyük Fransız yazar Octave Mirbeau, 19’uncu yüzyılın sonunda, Fransız toplumundaki ikiyüzlülüğü anlatmak için oldukça derin bu sözleri çok kullanırdı. Fransız parlamenterlerin, “Ermeni soykırımı inkar yasasını” onaylamalarının Türkiye’de yarattığı kızgınlık gayet anlaşılabilir bir duygu… Parlamento’da bu yasa onaylandığında, Meclis’in çeyreğini oluşturan 106 kişi orada bulunuyordu. Oylamaya katılan parlamenterler Ermeni toplumunun yaşadığı bölgelerden seçilen milletvekilleriydi.

Milletvekillerine tasarıyı istedikleri gibi onaylama özgürlüğünü vererek, Parlamento’yu boşaltan siyasi partiler utanç içerisinde… Basın da ayağa kalkmış durumda…. Liberation gazetesinde bizler, başka bir ülkenin kendi tarihi ile ilgili olan bu ‘anma’ yasalarında enflasyon yaşandığından dem vurduk. Erdoğan hükümeti, milliyetçi grupların “soykırım” iddiaları üzerine konuşan aydınlar hakkında suç duyurusunda bulunmak için kullandığı TCK’nın 301’inci maddesini kaldırarak, bu konuda örnek bir tutum oluşturma şansına sahip. Boykot etmek yerine, böyle bir jestin yapılması, kendisini “insan haklarının anavatanı” olarak ilan eden Fransa nezdinde daha etkili olur ve onu çok daha utandırır.

Ermenistan: Önce sınır açılmalıdır

Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan, Fransa “Türkiye ile normal ilişkiler kurmaya çalışmanın” görevi olduğunu söyledi. Oskanyan, inkar yasası konusunda “Fransız yasaları iyi bir başlangıç noktası oluşturuyor mu, bunu söylemek zor” dedi. Oskanyan, “Türkiye sınırını açarsa ve diplomatik ilişkiler kurulursa o zaman soykırım konusunda hükümetlerarası bir komisyon meseleyi ele alabilir” dedi.

ABD’deki Ermeniler memnun

Fransız Parlamentosu’nun ’Ermeni soykırımı’ iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifini kabul etmesine ABD’deki Ermeniler’den destek geldi. ABD Ermeni Meclisi tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’den gelen tepkilere karşın Fransız Meclisi’nin Ermeni soykırımının inkar edilemezliğine bağlılığı memnuniyet verici… Jacques Chirac’ın yasayı onaylamasını bekliyoruz” denildi.

http://www.gazetevatan.com/root.vatan?exec=haberdetay&tarih=16.10.2006&Newsid=90256&Categoryid=1

Yorumlar kapatıldı.