İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Fransa´yı AB´ye şikayet edecek

Bakanlar düzeyindeki Türkiye-AB Troykası, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün katılımıyla yarın Lüksemburg’da toplanacak. Gül’ün toplantıda Fransız Ulusal Meclisi’ni şikayet etmesi bekleniyor.

Türkiye’nin AB yolunda son bir yılda gerçekleştirdiği reformların değerlendirileceği Yıllık İlerleme Raporu’nun 8 Kasım’da açıklanmasına kısa bir süre kala yapılacağı için önem de taşıyan Türkiye-AB Troykası toplantısında, AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın “liman krizi”nin önlenmesi için hazırladığı formül de üzerinde durulacak.

Lüksemburg’daki Troyka toplantısına AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Erki Tuomioja, sonraki dönem başkanı Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, AB’nin Ortak Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Javier Solana ve Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumu Üyesi Olli Rehn katılacak.

Türkiye ile üyelik müzakerelerinin resmen başlatılmasının birinci yıldönümünün ve tarama sürecinin tamamlanmasının ardından gerçekleşecek olan Troyka toplantısında, Türkiye’nin AB süreci ile Irak, İran, Lübnan ve Ortadoğu gibi bölgesel sorunlar ele alınacak.

FRANSA SORUNU

Görüşmelerde Türk tarafının Fransız Ulusal Meclisi’nin “Ermeni soykırımı”nın reddini cezalandıran bir yasa tasarısını onaylamasından duyulan büyük rahatsızlığı dile getireceği belirtiliyor. Bu çerçevede, 301’inci madde nedeniyle Türkiye’ye yoğun bir baskı uygulayan AB’nin sergilediği “çifte standart” özellikle vurgulanacak.

Buna karşın, Türk tarafının Fransa’yı kınarken başta Olli Rehn olmak üzere, birçok AB yetkilisinin Fransız Meclis konusunda takındığı eleştirisel tavrından duyduğu memnuniyeti de dile getirmesi bekleniyor.

TREN KAZASI KAYGISI

Müzakere sürecinde karşılaşılan sorunlara değinileceği toplantıda yeni müzakere başlıklarının açılmasına başta Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi olmak üzere, bazı AB ülkelerinin koyduğu engellere de dikkat çekilecek.

Türkiye’nin Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna son verilmeden liman ve havaalanlarını Rumlara açmasını reddetmesi konusunun da üzerinde durulacak toplantıda bu çerçevede AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın önerdiği formül de görüşülecek. Ankara, Finlandiya’nın uzlaşı önerisine açık olmakla birlikte Ercan havaalanını içermezken kapsamlı çözümün bir parçası olarak görülen Maraş’a yer verilmesinden rahatsızlık duyuyor.

Türkiye’nin adaylık statüsünün verildiği 1999 yılındaki Helsinki Zirvesi’nden beri her altı aylık dönem başkanlığı sırasında bir kez düzenlenen, Bakanlar düzeyindeki Troyka toplantısı, son olarak 8 Mart’ta Viyana’da yapılmıştı.

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=436147

Yorumlar kapatıldı.