İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Oyakbank´ın Fransızlara satışı kasımda netleşecek

Fransa Meclisi’nin sözde Ermeni soykırımıyla ilgili yasayı kabul etmesi bazı kurumlar hariç bütün kesimler tarafından kınanıyor. Fransız şirketleriyle stratejik işbirliği bulunan Ordu Yardımlaşma Kurumu’nun (Oyak) sessiz kalmasının altından yeni bir ortaklık girişimi çıktı.

Finans çevrelerinde dolaşan habere göre, bir süredir Oyakbank’ı satmak isteyen kurum, Fransa’nın en büyük bankalarından Societe Generale ile masaya oturdu. Pazarlığın sonuç verdiği, satışın kasım ayında açıklanacağı ileri sürülüyor. Oyak’ın otomotiv sektöründe Fransız Renault firmasıyla, sigorta alanında da yine Fransız Axa şirketiyle ortaklıkları var.Önceki gün CNBC-e’ye açıklamalarda bulunan Yapı Kredi Bankası’nın üst yöneticisi Kemal Kaya, Fransa’nın en büyük üç bankasının yatırım için Türk bankalarıyla görüştüklerini açıklamış; ancak isim vermekten kaçınmıştı. Edinilen bilgiye göre bu bankaların başında Oyakbank geliyor. Oyak grubu, daha önce yaptığı açıklamada ‘çoğunluk hisseleri elinde kalacak’ şekilde bankada hisse satışına gidebileceğini duyurmuştu. Ancak Oyakbank’ın uluslararası piyasada pazarlanması için de önde gelen uluslararası yatırım bankalarından ABD’li Morgan Stanley’e ‘satış’ için yetki vermişti. Bankacılığa 1990’da Fransız First National Bank’ı satın alarak giren Oyak, tabelayı Oyakbank olarak değiştirdi. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen Sümerbank’ı 2001’de satın alarak orta ölçekli bir banka haline gelen Oyakbank, ekonomideki istikrarın da etkisiyle kısa zamanda üst sıralara yükselmeyi başardı. Halen Türkiye’nin 10. büyük bankası olarak faaliyetlerini sürdüren banka 7,1 milyar dolarlık aktife sahip. 323 şubesi ve 4 bin 919 personeli var. Fransız Societe Generale ise Amekiran Forbes dergisi tarafından açıklanan dünyanın en büyük 2000 kuruluşu arasında 43. sırada yer alan küresel bir finans kuruluşu. Aynı listeye göre dünyanın en büyük 15. bankası olan Societe Generale, 815 milyar dolar aktif büyüklüğe sahip. 61 milyar 450 milyon dolar piyasa değeri olan Fransız dev, uzun zamandır Türkiye’de banka almak için girişimlerde bulunuyor. Aynı çevrelere göre diğer iki Fransız bankasının ismi de Credit Agricole ile Banque Populari (Fransız Halk Bankası). Credit Agricole Ağustos 2006’da Yunan Emporiki Bank’ı 3,3 milyar Euro’ya satın almıştı. Banque Populari ise Halkbank özelleştirmesine talip şirketler arasında öne çıkıyor.

Oyak, 1961’de subay ve astsubayların sosyal güvenlik hakları ve ev sahibi olmaları amacıyla kuruldu. Daha sonra ordudaki sivil memurlar da kapsama alındı. 220 bine ulaşan üyesi, 17 bin çalışanı ve çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 29 iştiraki ile büyük bir ekonomi devi haline geldi. 2000’li yılların başından itibaren attığı büyük adımlarla dikkat çeken kurum, Fransızlarla kurduğu şirketlerle otomotiv ve sigortacılık sektöründe büyük pay sahibi oldu. Renault ile 1969’da işbirliğine giden Oyak, binek araçlar ve mekanik parçalarının üretim ve ihracatına başladı. Sigortacılık alanındaki faaliyetlerini de Fransız Axa ile 1999 başında anlaşarak tek çatı altına topladı. Kurumun Fransız araba lastiği devi Goodyear ve akaryakıt şirketi Elf Petrol’de de ortaklığı var. Elf’in Türkiye faaliyetleri 2002’de diğer Fransız firma Total’in çatısı altında birleştirildi.

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=435980

Yorumlar kapatıldı.