İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransız mallarına boykot büyüyor

Fransa’da “Ermeni soykırımı yoktur.” diyenlerin cezalandırılmasını öngören kanuna tüketici tepkisi gün geçtikte artıyor. Vatandaşlar, alışveriş merkezlerinde beğendikleri ürünün Fransız malı olduğunu görünce geri bırakıyor.

Derneklerinin boykot çağrısı yaptığı tüketiciye, birçok yerli mağaza zinciri de söz konusu ürünlerin üzerine, ‘Fransız malıdır’ afişi asarak destek veriyor. Yerli perakende zincirlerinin önde gelen isimlerinden Kiler, Fransız menşeli malları satmama kararı aldı. Konya merkezli Afra Alışveriş Merkezi de satışını yaptığı 100’e yakın Fransız menşeli ürünün üzerine, ‘Bu ürün Fransız malıdır’ yazılı etiket yapıştırdı. Adana’daki büyük alışveriş merkezlerinden Almanya merkezli Real, ürünlerini etiketlendirirken ‘Menşei: Türk’ ibaresini koymaya başladı. Malatya Belediyesi şirketlerinden Esenlik’in 11 marketi de boykot yapanlar arasına katıldı.

Protestolardan etkilenen mağazaların başında Sabancı Holding ile Fransız ortaklı Carrefoursa geliyor. Sunduğu ucuz, kaliteli ve geniş ürün yelpazesiyle her gelir grubundan vatandaşı çeken alışveriş merkezinin otoparkındaki araç sayısı düşmeye, koridorları da gittikçe tenhalaşıyor. Tüketiciler Birliği’nin listenin ilk sırasına koyduğu Total benzin istasyonlarının da satışlarda yüzde 30’u bulan düşüş meydana geldi. Yenibosna’da faaliyet gösteren bayilerden Mevlana Petrol’ün sahibi Nazım Burhanzade, boykotla birlikte işlerin bıçak gibi kesildiğini söyledi. Burhanzade, böyle devam etmesi durumunda şirket olarak ciddi sıkıntıya gireceklerini aktardı.

Tüketici ve marketler arasında yayıyan boykota işdünyası temsilcileri de destek veriyor. Ankara merkezli Hür Sanayici İş Adamları Derneği Genel Başkanı Aydın Ateş, Fransa’ya karşı sadece ekonomik değil, psikolojik boykot da başlatılması gerektiğini belirtti. Ateş, büyükşehirlerdeki Fransızca cadde ve sokak adlarının Türkçe kelimelerle değiştirilmesini önerdi. Dernek üyeleri Fransız malı araçlarını satılığa çıkardı. Bursa’daki Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği’nin üyeleri Fransız malı kullanmama kararı aldı. Dernek üyesi turizm şirketleri, Fransa tur ve rezervasyonlarını iptal etmeye başladı. Bununla birlikte ‘temkinli’ davranma çağrıları da gün geçtikçe artıyor. Yasanın görüşüldüğü tarihte Fransa’ya tepki için giden işadamı heyetinde yer alan Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, gösterilen tepkiden sonuç alınabilmesi için ‘eğitimli ve organize insan gücüne’ ihtiyaç olduğunu söyledi. İzlenimlerini aktaran Güral, Fransa’da yaşayan 400 bin Ermeni’den 270 bininin seçmen olduğunu belirtirken, “Buna karşılık 600 binlik nüfus ile 400 bine varan seçmen gücüne sahip Türk var. Ben şunu anladım, eğer organize olamıyorsanız, insanınız eğitimli değilse, ekonomik gücünüz zayıfsa sözünüzü dinleyen olmaz.” tespitinde bulundu. Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan’a göre de bayrak yakma, yoğurdu dökme para ödendiği için Türkiye’nin zararına olur. Onun yerine Fransızlara vize uygulanmalı, milyar dolarlık savunma ihalelerine firmaları alınmamalı. Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez de boykotun dozunun, iyi ayarlanması gerektiğini belirtiyor.

http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=435976

Yorumlar kapatıldı.