İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Fransa´daki Yasa, Türkiye´yi de Etkileyecek´

BİA (İstanbul) – Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Fransa Meclisi’nin “Ermeni soykırımının inkârının para ve hapis cezası ile cezalandırılmasını öngören yasa Tasarısı’nı kabul etmesinin “demokrasi ve insan hakları açısından büyük bir tarihi hata” olduğunu bildirdi.

Tasarının oylanmasının Türkiye’de Kızılelmacı Koalisyonun bir zaferi olarak değerlendiren Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Ragıp Zarakolu da, Türkiye’de linç olaylarına karışan bu koalisyonun Türkiye dışında da faaliyetlerinin bulunduğunu, bu faaliyetlerin en son Ermenilere ait Lyon’daki anıtın açılışına da şiddet olarak yansıdığını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu yasa teklifini kabul eden Fransa’ya “Fransa özgürlüğe kara leke sürmüştür” sözleriyle sert tepki gösterdi.

TESEV: Reddedilmesi için çalışacağız

Fransa’da beraber çalıştığı kurumlarla toplantılar düzenleyerek, bu platformlarda kararın demokrasi ve insan hakları ile bağdaşmadığının anlaşılmasına çalışacağını açıklayan TESEV, “Dünya çapında geliştirmiş olduğumuz sivil toplum iletişim ağını bu konuda harekete geçirmeye karar verdik” diye bildirdi.

TESEV, parlamentoda geçen yasanın Senato ve Cumhurbaşkanı Jacques Chirac tarafından reddedilmesi için ikna edici girişimlerde bulunacağını duyurdu.

Zarakolu: İfade özgürlüğü daha da zor olacak

Yayıncı-gazeteci Zarakolu, tasarının oluşturulmasında geçtiğimiz dönemde Lyon’daki anıta düzenlenen saldırı ile Berlin’de yapılan yürüyüşlerin etkisinin bulunduğunu söyledi.

Zarakolu, tasarının kabulüyle Türkiye’de ifade özgürlüğünde yararlananlar ve bu uğurda mücadele verenlerin daha da zor durumda kalacağını ifade etti.

Erdoğan: 301’i eleştiriyorlar ama…

Fransa’daki kararı ilk kez değerlendiren Başbakan Erdoğan ise, sert konuştu. Başbakan Erdoğan, 301. madde ile ilgili Türkiye’ye ifade özgürlüğü yönünde eleştiri yöneltenlerin, kendileri ifade özgürlüğünün önünü kesen düzenlemeler benimsediklerini açıkladı.

Esenboğa protokol yolunun açılışına katılan Başbakan, Paris’e karşı gösterilecek tepkiyi, iyi ölçüp hesaplayacaklarını ve hükümetin gerekli adımları attığını söyledi. (EÖ)

http://www.bianet.org/2006/10/13/86537.htm

Yorumlar kapatıldı.