İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni soykırımı yasasına Türk ve Fransız aydın ve bilim insanlarından destek yok: Fransız siyasetçiler yapayalnız

ARZU ÇAKIR MORİN PARİS

Türkiye ile ilişkilerin kopma riskini göze allarak Ermeni soykırımını inkar edenlere para ve hapis cezası getirilmesini öngören yasayı oylayan Fransız parlamenterleri yalnız kaldılar. Basın organları, aydınlar, yazarlar, tarihçiler, herkes yasanın “yanlış bir girişim olduğunu” savunuyor.

Ermeni gazeteciler Hrant Dink ve Etyen Mahçupyan ile Ragıp Zarakolu Le Monde gazetesinde ortak bir mektup yazarak yasanın Türk-Ermeni dostluğuna büyük zarar verdiğini yazdılar. Le Monde’un aynı sayfasında “Baba ve Piç” romanının yazarı Elif Şafak’ın da tam sayfa makalesine yer verildi. Şafak da yasanın hafıza çalışmasının yapılmasından yana olduğunu ancak bunun yönteminin bu tür yasalar olamayacağını söyledi.

ÜÇLÜ ORTAK KONFERANS ÖNERİSİ

Reunion adalarında dış gezide bulunan Başbakan Dominique de Villepin de “Bu yasanın hiç kimseye faydası olacağına inanmıyorum” dedi. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı bayan Chiristine Lagarde da, Türkiye ile yapılmakta olan dış ticaret hacmine dikkat çekerek, “Bu karar bize pahalıya mal olacak” dedi. Lagarde, yasa görüşülmeden önce Paris’te temaslarda bulunan TÜSİAD heyetiyle birlikte yemek yiyerek desteklerini açıklamıştı. Kültür eski bakanı Sosyalist Parti milletvekili Jack Lang ise, yazılı bir açıklama yaparak yasanın ülkeler arası diyaloga zarar vereceğini savundu. Soykırım konusunda bir adım atılacaksa bunun yasayla olamayacağını belirten Lang, “Türkiye, Fransa ve Ermenistan’ın katılacağı bir ortak konferans öneriyorum” dedi.

Bu arada Televizyon kanallarında tartışma programlarına katılan filizof Paul Thibaud ve yasaya karşı “tarihe özgürlük” girişimini başlatan tarihçilerden Pierre Nora, yasanın geçmesinden dolayı büyük bir üzünt duyduklarını, bunun “bilim ve tarih açısından vahim bir hata” olduğunu savundular. Nora, aynı programa konuk olan Ermeni Diasporası’nın Paris’teki gazetecilerinden Ara Toranian ile de tartışmaya girdi. Nora, Toranian’a ismiyle değil “O ermeni beyfendi” diye hitap etti.

Liberation, Le Monde ve Le Figaro gazeteleri de tasarıya karşı duruş aldılar. Gazeteler konuya geniş yer vererek, yasa tasarısının fransız kamuoyu açısından da zararına dikkat çektiler. Liberation gazetesi baş yazısında Meclis’in tarih yazdığını ve bu hatayı yinelemekte ısrar ettiği görüşleri yer aldı.

Bozkurtlar değil, solcular

Ermeni soykırımını inkar edenlere ceza getirilmesini öngören yasanın görüşmeleri sırasında Ermeni asıllı milletvekilli Patrick Deveciyan’ın yönelttiği ‘bozkurt suçlaması’ asılsız çıktı. Deveciyan, “Lyon’da anıt açılışında neler olduğunu gördünüz. Bozkurtların yaptığı saldırılar, duvarlara, anıtların üzerine yazdığı yazıları hepiniz biliyorsunuz. Biz bu saldırılardan endişe ediyoruz, onun için bu yasayı istiyoruz” dedi. Ancak Lyon’da 18 Mart günü, Ermeni anıtı açılışı öncesi yapılan ve yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı eylemi Deveciyan’ın söylediği gibi “bozkurtlar” değil, Lyon bölgesinde, milliyetçi eğilimli yurttaşların dışındaki 40’a yakın demokratik kitle örgütünün düzenlediği ortaya çıktı. Türkiyeli aydın ve akademisyen Baskın Oran’ın göstericiler arasında bulunan kızı Sırma Oran, Bİrgün’e yaptığı açıklamada, “Bırakın nefret anıtlarını artık kardeşlik anıtları yapalım demek istedik ama kimse bizi dinlemedi” diye konuştu. Birgün

http://www.birgun.net/index.php?sayfa=63&devami=28601#haber_basi

Yorumlar kapatıldı.