İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bizim Fransa’dan farkımız var mı?

Yavuz Semerci

Politikadan “çakmayan” sade bir vatandaş olarak Ermeni diasporasının yürüttüğü etkin kampanya sonucu Fransa Parlamentosu’nda kabul edilen yasanın derin bir analizini yapamayacağım.

Ancak anlamadığım bir nokta var:

Türkiye’de “Ermeni soykırımı vardır” diyenler mahkemelik oluyordu. Şimdi Fransa’da “Ermeni soykırımı yoktur” diyenler yargı önüne çıkacak.

Doğru mu?

Fransa’yı özgür tartışma ortamını bozduğu için eleştirenler, Türkiye’de özgür tartışma ortamı ile ilgileniyor mu?

Roman kahramanlarından birisi “Türkler Ermeniler’i kesti” dediği için roman yazarını Türklüğe hakaretten mahkeme önüne çıkartacak kadar “özgüvenin” yitirilebildiği bir ülkede yaşamanın utancı ne olacak?

“Resmi ideolojimiz Ermeni iddialarını reddediyor. Ermeni soykırımı sözde bir iddia olarak değerlendiriyor. Bu görüşe karşı çıkan olursa bu ülkede yaşamasın” gibi bireysel ifade özgürlüğünü katleden ilkel bir milliyetçi söyleme mahkûm olmak zorunda mıyız?

Bireylerin kendi görüşlerini korkmadan ifade etme hakları yok mu?

Fransızlar bu konuda kötü sınav verdi. İyi de ben Türkiye’de yaşıyorum. Ve Türkiye’nin sicili ile daha yakından ilgiliyim…

Orhan Pamuk’un “Anadolu’da 1.5 milyon Ermeni öldürüldü” iddiasını kabul etmek zorunda değiliz. Ama görüşlerine katlanmak zorundayız…

Ne diyorlar?

“Pamuk ve onun gibi düşünenler, bu çarpık düşünceleriyle Türkiye’yi uluslararası arenada köşeye sıkıştırdı…” Orhan Pamuk’un Nobel ödülü alması “o çarpık düşüncelerin” etkinleşmesini sağlarmış.

Türkiye’yi zavallı bir Ortadoğu ülkesi zanneden, gericiliğe teslim olmuş, şeriatla yönetilen bir ülke sanan; modern, çağdaş yüzünü tanımayan yüz milyonlarca kişi önceki gün “Ermeni” meselesiyle yüzleşmedi.

Onlar bir Türk edebiyatçının Nobel ödülü alacak kadar “toplumlararası” konuşma yeteneğine sahip olduğu gerçeğiyle tanıştı.

Geçmişiyle “resmi söylemin” dışında hesaplaşmak isteyenlere en iyi yanıtı bilim adamı ahlakını kaybetmemiş tarihçiler verebilir.

Türkiye veya Fransa, ne fark eder ki? Özgür düşünceyi, “devletin güvenliği, menfaatleri ve günlük politika” gibi nedenlerle kısıtlayan her devlet, öncelikle kendi vatandaşına ihanet ediyor.

“Fransa’ya gidip soykırım vardır” diyerek hapse girmeyi göze alanları da anlayamıyorum. Bir avuç Fransız da buraya gelse “Evet Ermeni soykırımı vardır” dese ne olacak? Herkes hapse…

Tencere dibin kara meselesinde, kendi tenceremizin kara dibiyle ilgilenmeyi tercih ederim…

http://www2.vatanim.com.tr/root.vatan?exec=yazardetay&tarih=14.10.2006&Newsid=90091&Categoryid=4&wid=120

Yorumlar kapatıldı.