İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AİHM için 1 milyon imza hedefi

İstanbul – Bahçeşehir Üniversitesi, Fransız Ulusal Meclisi’nde kabul edilen “Ermeni Soykırımının İnkarını Cezai Yaptırıma Bağlayan Yasa Önerisi”ni Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürmek üzere 1 milyon kişinin dilekçeyle başvuru hakkını organize edecek.

Bahçeşehir Üniversitesi’nden yapılan yazılı açıklamada, 12 Ekim 2006 tarihli senato kararı uyarınca, aynı tarihte Fransa Ulusal Meclisi’nde kabul edilen “Ermeni Soykırımının İnkarını Cezai Yaptırıma Bağlayan Yasa Önerisi”ne karşı hukuki yollarla mücadele başlatıldığı bildirildi.

Bu amaçla üniversite akademik kadrosu, baro başkanları ve vatandaşların katılımıyla toplantı yapıldığı ifade edilen açıklamada, Rektör Prof. Dr. Süheyl Batum’un bu toplantıda şöyle dediği bildirildi:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, düşünce özgürlüğü ve özel yaşamın ihlal edilmesi gibi durumlarda sadece bir yasanın varlığı durumunda dahi, bu yasanın uygulanması tehlikesi altında bulunan kişileri potansiyel mağdur olarak kabul etmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi böylece yasanın o kişiye uygulanmasını beklemeden doğrudan uygulama yapma hakkı vermiştir. Bahçeşehir Üniversitesi olarak, ilgili yasa önerisini kabul edilemez buluyor, potansiyel mağduriyet kavramından yararlanarak hukuk mücadelesini başlatıyoruz. Bir milyon kişinin avukatlığını üstleniyoruz. İlgili yasa önerisine karşı tepkilerde sağduyulu ve serinkanlı olmanın ve hukuksal tepki göstermenin büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Başlattığımız mücadelemizin temel dayanağı budur.”

Açıklamada, Prof. Dr. Süheyl Batum’un mücadelenin 3 ana temel amacının bulunduğunu belirterek, bunların “yasanın çıkmaması için hukuksal baskı oluşturmak”, “Türk milletinin haklı tepkisini hukuksal tepki olarak gösterebilmesi için gerekli sağduyu ortamını oluşturmak” ve “yasanın çıkması durumunda geç kalmadan harekete geçmek” olduğunu söylediği ifade edildi.

Açıklamada, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin mücadelenin ilk aşamasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne göndermek üzere dava dilekçesini hazırlamaya başladığı bildirildi.

Vatandaşların dilekçe için herhangi bir ücret ödemeyecekleri ifade edilen açıklamada, üniversitede toplanacak dilekçelerin ilgili kanunun yürürlüğe girmesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gönderileceği vurgulandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı

http://haber.tnn.net/haber_detay.asp?ID=1570569&cat=GEN

Yorumlar kapatıldı.