İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

2 milyar dolarlık ihale için nefesler tutuldu

Türk Savunma Sanayi bu salı günü son dönemdeki en büyük ihalelerinden biri için düğmeye bastı. Türk Kara Kuvvetleri’nin hava gücünü maksimum seviyeye çıkaracak ihale paralelinde, 51 taarruz helikopteri alımı için tam 2 milyar dolarlık bir karar verilecek. Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı yetkililerini biraraya getirecek toplantıda kısa listede kalan İtalyan Agusta firmasının Mangusta A129 ile Güney Afrika’nın Denel Şirketi’nin Rooivalk (Kırmızı Şahin) helikopterleri yarışacak. Yapılan incelemeler sonucunda Türkiye şu anda Güney Afrika’nın Kırmızı Şahin helikopteri ile ilgili “Afrika’da ne olabilir, helikopterler çadırda mı yapılıyor” yönündeki önyargısını kırmış durumda. Çünkü, Türk test pilotlarının uçuş ve atışlarından tam not alan ve yüksek teknolojiye sahip Kırmızı Şahin’ler aynı zamanda Türkiye’nin güneydoğusu için olmazsa olmaz şart ‘high-hot’ yani 5000 feet (1666 metre) ve 30 derecedeki ‘yüksek irtifa-yüksek’ sıcaklık kriterlerini karşılayabiliyor.

SÜRPRİZ MEKTUP

Tek önemli sorun Ermeni soykırımı konusunda Türkiye’yi ayağa kaldıran Fransa. Çünkü, helikopterin transmisyon sistemi başta olmak üzere parçalarının yüzde 24’lük kısmı Fransızların Eurocopter firmasından sağlanıyor. Genel toplamda yüzde 56’lık bölüm de Fransızların Thales ve Sagemfirmalarından temin ediliyor. Ancak, Denel’in sahibi olan Güney Afrika Hükümeti geçen gün süpriz bir çıkışla Milli Savunma Bakanlığı’na bir yazı gönderdi. Mektupta, “Gerekirse Fransızların verdiği parçalar yerine Amerikan Skorsky dahil bir alternatif bulabileceği” yönünde ifadeler kullanılarak bir sorun çıkmayacağının garantisi verildi.

ÖNEMLİ BİR FIRSAT

İtalyanlar ise yüksek-sıcak kriterinde ciddi zorluk yaşasalar da, Mangusta A129 helikopterine bu zorluğu aşacak yeni bir motor takma sözü veriyorlar. Bu da beraberinde ciddi bir genel sistem modifikasyonu gerektiriyor. Gerek Afrika’nın Denel’i gerekse İtalyanların Agusta’sı ihalede Ankara TAI’de ortak üretim başlayana kadar ellerindeki helikopterleri Türkiye’ye geçici ihtiyaç kapsamında verme sözünde bulunuyorlar. İkisi de full teknoloji transferini garanti ediyor. Teknolojiye sahip olma konusunda yıllardır zorluk yaşayan Türkiye için bu ihalenin önemli bir fırsat olduğu da ayrı bir gerçek. Bu arada, Amerika’nın Boeing firması da direk alım kapsamında Apache helikopterlerini Türkiye’ye uygun fiyattan verebileceğini söylüyor. İşler çok karışık. Salı günü karar ileri bir tarihe de ertelenebilir. Bakalım Türkiye’nin değil belki de dünyanın son dönemlerdeki en büyük savunma ihalelerinden birinin sonucu ne olacak?

METEHAN DEMİR ANKARA

http://www.sabah.com.tr/2006/10/15/gnd101.html

Yorumlar kapatıldı.