İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yasaya rötuş istedi

Fransa, Ermeni soykırımını inkâr yasa tasarısını bu hafta görüşecek… Tasarıya muhalefeti kesmek isteyen iktidardaki UMP’li Deveciyan, “Bilim adamları ve tarihçiler muaf olsun” diyen bir değişiklik önergesi sundu.

UMP Lideri Nicolas Sarkozy’nin yakın dostu ve sağ kolu olan milletvekili Patrick Deveciyan tasarıya “Meclis tarih yazmamalı” diyerek karşı çıkanları “ikna” için harekete geçti. Soykırımı inkar edenlere hapis ve para cezası verilmesini öngören yasa kapsamına bilim adamları, akademisyen ve tarihçilerin alınmamasını önerdi…

‘İfade hakları var’

Deveciyan’ın bu önergesi hem kendi partisi içindeki muhaliflerin sayısını azaltmak, hem de yasaya karşı çıkan tüm vekilleri yumuşatmayı amaçlıyor. Önerisi için görüştüğümüz Deveciyan, “Bilim adamları bu yasa dahilinde yargılanmamalı. İnkarcı tarihçilere teessüf ediyorum. Ama istediklerini yazma ve ifade hakları elbette var” dedi. Ancak Deveyican son dönemdeki tartışmaların da yanında durarak “Tarihi yasalar yazmaz. Ancak hedefimiz bu yasayla daha ziyade kamu düzenini bozmak için provokasyon amaçlı siyasi gösterileri engellemek” dedi. Fransız kamuoyunda da pek destek bulmayan tasarıya bilim adamları “Mesleki özgürlüğümüz elimizden alınıyor” diyerek karşı çıkmıştı.

‘İlişkiler bozulur’

Öte yandan Ankara da tasarının geçmesini önlemek için siyasi girişimlerine 12 Ekim’deki oylama öncesinde hız verdi. Dışişleri Bakanlığı’nın dünkü açıklamasında “İnkar yasası Türkiye ile Fransa arasındaki ekonomik ilişkilere zarar verir” uyarısı yapıldı. Tasarı ilk kez geçtiğimiz nisanda Lyon kentinde açılan soykırım anıtının yapım çalışmaları sırasında Türk milliyetçiler ve Ermeni cemaati arasında çıkan tartışmalarla gündeme gelmişti. Lyon’un Sosyalist Belediye Başkanı Gerard Collomb’un anıtı açarken “İnkar etmenin zamanı geçti” demesi de tartışmaları büyüttü. Anıtın 130 bin euroluk faturasının 45 bin eurosunun belediye bütçesinden karşılanması da Lyon halkının tepkisine neden olmuştu.

BELKIS KILIÇKAYA

Diğer bir ‘Ermeni cephesi’: Sakin olun

Hollanda’da 22 Kasım’daki erken genel seçim öncesi Türk milletvekili adayının “Ermeni soykırımını kabul etmiyorlar” gerekçesiyle partiden atılmasına tepkili Türk gurbetçilere hükümetten mesaj geldi. Dışişleri Bakanı Bernard Bot, önceki gün Rotterdam’da iftar yemeğine katıldı. Türk göçmenlerin yoğun olduğu yerdeki konuşmasında “Soykırım iddiaları konusunda Türk vatandaşlarımız lütfen sabırlı olsun. Bizim isteğimiz hem Ermeni, hem de Türk tarihçilerin geçmişle yüzleşerek konuyu aydınlatmaya yönelik uzlaşı içinde bir çalışma yapması” dedi. İhraç edilen Türk vekil adaylarıyla ilgili soruya “Partilerine sorun” dedi. AP ilerleme raporuna son anda eklenen Süryaniler de harekete geçti. Hollanda televizyonunda yarın bir program gösterilmesi teklifinde bulundu.

Yorumlar kapatıldı.