İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ülkesine kızan Fransız tarihçi Türk vatandaşı olmak için başvurdu

Sözde Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasa teklifine Türkiye’nin yanında sağduyulu Fransızlardan da tepkiler geliyor.

Ünlü Fransız tarihçi Jean-Michel Thibaux, ülkesinin Türkiye’ye şantaj yaptığını ileri sürerek, Türk vatandaşlığına geçmek için başvuruda bulundu. Fransız tarihçinin Türk olma girişimini TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger ortaya çıkardı. Fransız tarihçinin yazdığı mektubu ‘Atakan’ ismindeki Türk arkadaşı, AK Partili Mehmet Dülger’e aktardı. Dülger de konuyu dün Başbakan Erdoğan’a iletti. Dülger, Başbakan’ın Thibaux’un talebinin İçişleri Bakanlığı’na iletilmesini istediğini, bakanlığın konuyu bir an önce değerlendireceğini aktardı. Thibaux, ‘Sevgili Atakan’ diye başlayan elektronik posta mektubunda Fransa’yı Türkiye’ye karşı şantaj yapmakla suçladı. Fransa’nın ‘ucuz politikasına isyan ettiğini’ söyleyen Thibaux, mektubunda şu ifadelere yer verdi: “6 yıl önce Türkiye’yi, Ermeni soykırımını tanımaya zorladıkları zaman onu savunmayı üstlenmiştim. Bir kere daha Cumhurbaşkanı Chirac, ‘AB’ye girmek istiyorsa, Türkiye’nin bu yönde hareket etmesi gerektiğini’ söylüyor. Türk dostlarıma, burada bir şantaj söz konusu olduğunu ifade etmek isterim ve 6 sene önce olduğu gibi, açıklanmamış amacı, topraklarımızın üzerinde yaşayan Ermeni kökenli insanların seçim sırasında iltifatlarına mazhar olmak olan bu ucuz politika metoduna isyan ediyorum.”

Türkler pek çok konuda bize ders verir

Türkiye’nin 1789’daki Fransız devreminde yapılan katliamların tanınmasını isteyebileceğini belirten Thibaux, “Yüz binlerce Fransız, bu kanlı yıllar boyunca ölüme gitti. Özgürlük, eşitlik, kardeşlik adına insanların kafası giyotinde kesildi. O zaman milyonlarca Kızılderiliyi yerlerinden ettikleri için Amerikalıları, Orta Amerika’da ve Güney Amerika’da yerli medeniyetleri ortadan kaldırdıkları için İspanyolları da itham etmek gerekir. ” dedi. Türk vatandaşlığına geçmek istediğini vurgulayan Fransız sözlerini şöyle sürdürdü: “Oğullar, babaların suçlarının sorumlusu değillerdir. Artık Türkleri işaret parmağımızla göstermekten vazgeçelim. Onlar pek çok noktada bize ders verecek durumdadırlar. Türkiye’yi seviyorum ve Avrupalı entelektüeller arasında onu savunan az sayıda insandan biriyim. Eğer Türk Hükümeti onaylarsa ve beni Türk tabiyetine kabul ederse, artık Türkiye benim vatanım olacaktır.”

Fatih Atik, Ankara

http://www.zaman.com.tr/?hn=358129&bl=dishaberler&trh=20061011

Yorumlar kapatıldı.