İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

SOYKIRIM TASARISI KABUL EDİLDİ

Türkiye ile Fransa arasında siyasi krize neden olan Ermeni Soykırımı tasarısı, Fransa parlamentosunda 19’a karşı 106 oyla kabul edildi. Ermeni Soykırımı’nın inkarı durumunda bir yıla kadar hapis cezası ile 45 bin euro para cezası öngören tasarının yürürlüğe girmesi için Fransa Senatosu ile Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanması gerekiyor. Ancak Fransa’da devlet başkanlığı seçimleri öncesinde Ermenilere yönelik bir jest olarak değerlendirilen tasarının, Türkiye ile başlayan krizin derinleşmemesi için yürürlüğe konulmasının erteleneceği değerlendirmeleri yapılıyor.

Sosyalist Parti’nin sunduğu tasarı parlamentoda tartışıldı. Tartışmaların merkezinde UMP lideri İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’nin danışmanı Patrick Devedjian vardı. Devedjian’ın bilim insanlarının ve tarihçilerin çalışmalarının yasanın yaptırımlarından muaf tutulmasına ilişkin değişiklik önergesi reddedildi. Devedjian, Türkiye’nin tepkisine ilişkin olarak ise, ‘Türkiye’nin ifade özgürlüğü konusunda bize vereceği ders yok’ dedi. Devedjian, Başbakan Erdoğan’ın soykırım kelimesini söylemeyi bile hapisle cezalandıran 301’inci maddeyi kabul ettiğini söyledi.

Sosyalist Parti adına söz alan Rene Rouquet da, Fransa’nın Ermeni soykırımını 2001 yılında tanıdığını hatırlatarak, şimdi bu teklife karşı çıkmanın çifte standart olacağını belirtti. Fransa Demokrasi Birliği adına konuşan François Rochebloine ise, ifade özgürlüğünün sınırsız olamayacağı görüşünü savundu.

Hükümet’in ‘ılımlı’ tutumu

Yasa teklifinin tartışıldığı sırada hükümet adına konuşan Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakan Catherine Colona, yasa teklifine karşı çıktı. Colona, ‘Ermeniler Fransa’da toplumun önemli parçası, acılarını anlıyoruz, bu tarihi gerçeği inkar etmiyoruz. Türk-Fransız dostluğuna önem veriyoruz’ dedi. Colona, ‘Hükümet olarak yasaya karşıyız’ dedi.

Tasarı neyi gerektiriyor?

Yasa teklifi, soykırımı inkar edenler hakkında bir yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası talep edilmesini öngörüyor. Tasarı, ilk olarak mayıs ayında genel kurulda tartışılmış, teklife karşı çıkan Meclis Başkanı Jean-Louis Debre, ‘zaman kalmadığı’ gerekçesiyle oylamaya geçmeden oturumu kapatmıştı. Teklifin yasalaşması için, Fransa Senatosu’nun da onayı gerekiyor. Senatodan sonra ise cumhurbaşkanının imzası gerekiyor. Bu arada hükümetin, teklifi senato gündemine uzun süre götürmeyeceği belirtiliyor. Fransız, 2001 yılında kabul edilen bir yasayla soykırımı resmen tanımıştı.

‘Türkiye ile diyaloğa bağlıyız’

Tasarıya karşı Türkiye’den yükselen tepkilere yanıt veren Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Baptiste Mattei, ‘Türkiye ile diyaloğa çok bağlıyız, aynı zamanda bizi bu ülke ile birleştiren kooperasyon ve dostluk ilişkilerine’ dedi. Tasarının kabul edilmesini değerlendiren Le Monde Gazetesi ise, hükümetinin tasarıya karşı tutumunu anlattığını, ancak sonuç alamadığını yazdı.

Eurlings: Türkiye sakin olmalı

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Camiel Eurlings, tasarının kabul edilmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, ‘Bu kararlar maalesef iki toplumu birbirine yakınlaştırmak yerine uzaklaştırır’ dedi. Türkiye’nin buna karşın soğukkanlı ve sakin olması gerektiğini belirten Eurlings, AB reformlarının sürdürülmesini istedi.

Meclis ‘özel gündem’le toplanacak

Ermeni soykırımı tasarısının Fransa’da kabul edilmesi Türkiye’de büyük tepki yarattı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Meclis’in salı günü kararla ilgili olarak ‘özel gündemle’ toplanacağını söyledi. Fransız politikacıları ‘kısa süreli küçük politikaların peşinden gitmekle’ suçlayan Gül, Fransa’nın ‘bundan sonra bu ayıpla’ yaşayacağını savundu. Meclis Başkanı Bülent Arınç da, Fransa’yı sert bir dille eleştirerek, ‘Utanç verici bir karar’ dedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ‘Fransız siyasetçinin asılsız iddialara dayanan sorumsuz girişimleri sonucu, bugün ağır bir darbe almıştır’ denildi. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Fransa’nın tasarıyı kabul etmesini büyük bir infial ve esefle karşıladığını belirtti. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın da, Fransa’nın en ciddi yanlışlıklarından birini yaptığını ileri sürdü. İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu ise, tasarının, Türk-Fransız ilişkilerine onarılması güç zararlar vereceğini iddia etti. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tasarının hem Türk-Fransız ilişkilerini, hem de Türkiye-AB ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceğini savundu. Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink ise, Türkiye’nin olan biteni soğuk kanlılıkla karşılaması gerektiğini söyledi. UNDP Başkanı Kemal Derviş, tasarıyı çifte standart olarak niteledi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise teklifin Meclis’te kabul edilmesinin nihai nokta olmadığını hatırlattı. PARİS

http://www.gundemimiz.com/haber.asp?haberid=21386

Yorumlar kapatıldı.