İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sorumlu davranın

Zeynel LÜLE / BRÜKSEL

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, “Ermeni soykırımının inkarının suç olmasını” oylayacak olan Fransa’yı uyardı. Konunun düşünce özgürlüğüne aykırılığına dikkat çeken Rehn, Fransız parlamenterlere “sorumluluklarınızı üstlenin” çağrısında bulundu.

FRANSA Parlamentosu’nun 12 Ekim’de “soykırımı inkarın suç olmasını” öngören yasa tasarısını ele alacak olması, AB’yi harekete geçirdi. AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Paris’i uyararak, bunun Türkiye-AB ilişkilerine zarar vereceğini belirtti. Rehn yazılı açıklamasında, tasarıdan “endişe duyduğunu” belirtti ve “Bu, Türkiye ile AB diyaloğunu geliştirmek yerine, olumsuz etkileyecektir” dedi.

AB ZARAR GÖRÜR Rehn, tasarının Fransa ve Fransız parlamenterlerin “sorunu” olduğunun altını çizdi ve “Ancak, bu durum Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere ağır sonuçlar getirecektir” dedi. AB Temsilcisi, bu yasanın Fransa parlamentosunda onaylanması halinde, Ermeni konusuna ilişkin tartışmaları da “bloke” edeceğini, aynı zamanda Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik adımlara da zarar vereceğini kaydetti. Rehn, Türkiye’de, “bizden daha fazla düşünce özgürlüğü istiyorsunuz ama Fransa kendi yasalarıyla bu özgürlüğü kısıtlıyor” şeklinde yaygın bir görüş olduğunu belirtti. Rehn, Fransız parlamenterleri “sorumluluklarını üstlenmeye” davet ettiği açıklamasında şunları söyledi: “Bu yasa tasarısının sonuçlarını dikkate almanızı talep ediyorum. Amacımız, Ermeni sorununun ciddi olarak tartışılmasıyla değerlendirilmesidir. Fransız parlamenterlerin “bilinçli” davranacaklarına güveniyorum.”

Reuters’ın sorularını yanıtlayan Rehn, Perşembe günü yapılacak oylamadan önce hükümet yetkilileriyle konuyu görüşeceğini söyledi.

Barroso da uyardı

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso da Fransa’yı uyardı. Brüksel’de basına konuşan Barroso, Türkiye’nin önüne yeni kriter ve koşullar getirilmemesi gerektiğini söyledi.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/5228292.asp?m=1&gid=112&srid=3428&oid=1

Yorumlar kapatıldı.