İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Nobel´de çanlar kimin için çalıyor?

12 Ekim’de açıklanacak Nobel Edebiyat Ödülü için bu yıl Orhan Pamuk, Adonis, Milan Kundera, Antonio Lobo Antunes ve Peter Esterhazy isimleri öne çıkıyor

Her yıl ekim ayının bir perşembesinde açıklanan Nobel Edebiyat Ödülü, bu yıl 12 Ekim’de sahibini bulacak. İsveç Akademisi, her yıl birkaç gün öncesine kadar bilinmeyen ödülün açıklanma tarihini, bu yıl bir değişiklik yaparak daha önceden duyurmaya karar verdi. 2006 Nobel Edebiyat Ödülü için gerek internet sitelerinde gerekse medyada Orhan Pamuk’la, Adonis olarak tanınan Suriyeli şair Ali Ahmed Said’in adı geçiyor. Geçen yıl ödülü İngiliz oyun yazarı Harold Pinter kazanmıştı. Bu yılın Nobel Barış Ödülü de 13 Ekim’de açıklanacak. Ödülün favorileri arasında Pamuk ve Adonis’in yanı sıra Milan Kundera, Peter Esterhazy’yi ve Antonio Lobo Antunes bulunuyor. Edebiyat Nobel Ödülü’ne yakın duran yazarların yazın serüvenleri şöyle:

Orhan Pamuk

Türkiye’de 301. maddeden yargılanarak adından bahsettiren Pamuk, 1952 yılında İstanbul’da doğdu. ‘Benim Adım Kırmızı’, ‘Beyaz Kale’, ‘Cevdet Bey ve Oğulları’, ‘Gizli Yüz’, ‘Kar’, ‘Kara Kitap’, ‘Yeni Hayat’ gibi yapıtlarıyla tanınan Orhan Pamuk, uluslararası birçok ödüle de layık görüldü. 23 yaşından sonra romancı olmaya karar veren Pamuk, kendini evine kapatıp yazmaya başladı. Bunun için yaşam tecrübesinin zayıf olduğu eleştirileri yapılıyor. Orhan Pamuk, aldığı birçok ödüle karşı, kendisine verilen Devlet Sanatçılığı ödülünü geri çevirdi. Orhan Pamuk, Avrupa’da bir gazeteye verdiği mülakatta, Türk devletinin 300 bin Kürdü ve bir milyon Ermeni’yi katlettiğini açıklamıştı. Bunun üzerine Türklüğe hakaretten dolayı, hala tartışmalı 301. maddeden yargılanmıştı.

Milan Kundera

Eleştirmenlere göre favori olan Kundera, 1984 yılında piyasa çıkan ‘Varolmanın Dayanılamaz Hafifliği’ adlı eseriyle adını duyurmuştu. 1967’de yayınlanan ilk romanı ‘Şaka’, 12 dile çevrildi ve 1968’de Çekoslovak Yazarlar Birliği Ödülü’nü aldı. 1968’deki Rus istilasından sonra işini kaybeden Kundera, politik baskılara dayanamayarak 1975’te Fransa’ya göç etti ve Fransız vatandaşlığına geçti. ‘Yaşam Başka Yerde’ adlı eseri basıldığı yıl Medicis Ödülü’nü kazandı. 1979’da ‘Gülüşün ve Unutuşun Kitabı’ yayınlandığında Çekoslovak Hükümeti kendisine yurtaşlık hakkını geri verdi.

Peter Esterhazy

Edebiyat eleştirmenleri Esterhazy’yi Franz Kafka’yla karşılaştırıyorlar. 1950 doğumlu Macar yazar, dünya edebiyatında tanınmış önemli yazarlardan birisi. 2000 yılında yayınlanan ‘Kutsal Harmoni’, Macaristan’ın en eski aristokrat ailelerinden birinin kendi ailesinin öyküsünü, yeni yönetim döneminde nasıl alaşağı edildiğini anlatıyor. Modern Macar edebiyatının önemli yazarlarından Esterhazy, Avrupa çapında önemli bir dil ustası.

Adonis

1930’da Suriye’de doğdu. 1961’de Lübnan yurttaşlığına geçmeden önceki adı Ali Ahmed Said’ti. Beyrut Üniversitesi’nde Arap Edebiyatı öğretmenliği yaptı. Beyrut’ta Şiir (1957), Mevakıf (1968) dergilerini kurdu. Adonis, Avrupa ve Amerika edebiyatı konularındaki derin bilgisi sayesinde çağdaş Arap şiirinde çok önemli bir yer tutar. Aynı zamanda eleştirmen ve çevirmen olan Adonis, plastik sanatlarla, kaligrafi ve kolajla da ilgileniyor. Paris’te yaşayan Adonis, ‘Syria-Lebanon Award of the Innternational Poetry Forum’ (1971), ‘Le Grand Prix des Biennales de Poeise’ (1986) ve ‘Uluslararası Nazım Hikmet Şiir Ödülü’ (1995) ödüllerini aldı. 1983’te Mallarme Akademisi’ne yabancı üye seçildi. Başlıca yapıtları arasında Şamlı Mihyar’ın Şarkıları, İkinci Güneşler, Zaman Kentler, New York’a Mezar, Arap Şiirine Giriş sayılabilir.

Antonio Lobo Antune

Yıllardan beri Nobel Edebiyat Ödülü’nde hep favori görülen Antonio Lobo Antunes, 1942 Portekiz Lizbon kentinde doğdu. Antunes, Fransız klasiklerine tutkuyla edebiyata giriş yaptı. 1955 yılında ilk şiir kitabı yayımlanan Lobo Antunes, ikinci romanı olan ‘Yuda’nın öpücüğü’yle (1985) kendinden sözettirdi. Yazar Antonio Lobo Antunes 1970’li yıllarda Portekiz’in sömürgesi olan Angola’ya asker olarak gönderildi. Burada edindiği izlenimler, 1981 yılında kaleme aldığı ‘Cehenneme Bir Bakış’ adlı kitabın temelini oluşturdu. Antunes’in eserleri, Portekiz toplumunun alışagelmiş özelliklerini ve yalanlarını yüzlerine vurduğu şeklinde değerlendiriliyor.

http://www.gundemimiz.com/haber.asp?haberid=21037

Yorumlar kapatıldı.