İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ PAMUK´UN

Nobel Edebiyat Ödülü, ‘Türkiye’de 1 milyon Ermeni ve 30 bin Kürt öldürüldü’ dediği için yargılanan ve milliyetçi çevrelerin saldırılarına uğrayan yazar Orhan Pamuk’a verildi.

Türkiye edebiyatı tarihi bir ilke imza attı. Nobel 2006 Edebiyat Ödülü Adonis, Ryszard Kapuscinski, Joyce Carol Oates, Ko Un ve Philip Roth gibi yazarları geride bırakan Orhan Pamuk’a verildi.

İsveç Akademisi Başkanı Horace Engdahl, dün kısa bir açıklama yaparak, Nobel Edebiyat Ödülü’nün Orhan Pamuk’a verildiğini bildirdi. Engdahl, ödülü kazanan Orhan Pamuk için şunları söyledi: ‘Pamuk, doğduğu şehrin melankolik ruhunu ararken kültür birleşmeleri ve çatışmalarını anlatmak için yeni semboller keşfetti.’ Pamuk birincilik ödülü olarak 1.4 milyon dolar para, altın madalya ve diploma ile Nobel Ödül sisteminin kurucusu Alfred Nobel’in Stockholm’deki anma törenine davetiye kazandı.

Dünya duydu

Associated Press, ödülü dünyaya şöyle duyurdu: ‘Çok az kişi bu karara şaşırdı. Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan ilk Türk olan 54 yaşındaki Orhan Pamuk, hayatında bir Osmanlı ailesinin geleneksek çevresinden Batı odaklı bir hayat stiline geçiş yaşadığını söyledi. Bu temayı bir ailenin üç kuşağını anlattığı ilk kitabı ‘Cevdet Bey ve Oğulları’nda işlemişti. Türk yazar Pamuk’un zaten var olan ünü, uluslararası alanda daha da yayılacak.’

Pamuk’a kutlama mesajları

Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü almasından sonra, Dışişleri Bakanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, AB Komisyonu Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Yaşar Kemal ile Zülfü Livaneli’ni yanı sıra birçok kişi kutlama mesajı yayınladı. Ermeni Soykırımı tasarısını kabul eden Fransa’da Chirac’ın kutlaması dikkat çekerken, Rehn, ödülün Pamuk’a verilmesinin dünya edebiyatı yanı sıra sanatsal özgürlük ve ifade özgürlüğü açısından da iyi bir haber olduğunu söyledi. Dışişleri Bakanlığı ise ödülün Pamuk’a verilmesinin memnuniyet verici bir gelişme olduğunu kaydetti. Yaşar Kemal ise mesajında, ‘Sevgili Orhan, seni yürekten kutlarım. Hak ettiğin bu ödülü almana çok sevindim’ dedi.

Hakkında dava açılmıştı

Orhan Pamuk hakkında Türk Ceza Kanunu’nun eski 159, yeni 301. maddesine muhalefetten dava açılmış, Pamuk’un ‘Türklüğü alenen aşağılamak’ suçundan 3 yıla kadar hapsi istenmiş, ancak dava daha sonra düşürülmüştü. Pamuk hakkındaki dava, 1 milyon Ermeni ve 30 bin Kürdün öldürüldüğünü söylemesi nedeniyle açılmıştı.

Orhan Pamuk kimdir?

1952 yılında İstanbul’da doğdu, Robert Kolej’i bitirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi’ne girdi ancak İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Yüksekokulu’ndan mezun oldu. Karanlık ve Işık adlı romanıyla 1979 Milliyet Roman Yarışması’nda birincilik ödülünü Mehmet Eroğlu ile paylaştı. Daha sonra Cevdet Bey ve Oğulları (1982) adıyla yayımlanan bu roman ayrıca 1983 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı da aldı. İkinci kitabı Sessiz Ev (1983) ile 1984 Madaralı Roman Ödülü’nü kazandı. Bunu Beyaz Kale (1985), Kara Kitap (1990), Yeni Hayat (1994), Benim Adım Kırmızı (1998) izledi. Ardından Kar romanı geldi.

TYB: Gurur duyuyoruz

Orhan Pamuk’un Nobel Ödülü alması edebiyat dünyasında büyük sevinç yarattı. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner, ‘Edebiyat alanında dünyanın en önemli ödüllerinden biri olan Nobel ödülünün bir Türk yazara verilmesinden gurur duyuyoruz’ dedi. Pamuk’un eserlerinin dünyada 28 dile çevrildiğini hatırlatan Tüzüner, ‘Edebiyat alanında dünyanın en önemli ödüllerinden biri olan Nobel ödülünün bir Türk yazara verilmesinden gurur duyuyoruz. Orhan Pamuk, lokomotif olmuştur. Diğer yazarların önünü açacaktır. Türk yazarların kitapları dünya edebiyatında yer bulacaktır’ diye konuştu.

1982’den bu yana ödülü alanlar

Nobel Edebiyat Ödülü’nü 1982’den bu yana kazananların listesi şöyle:

2006: Orhan Pamuk (Türkiye)
2005: Harold Pinter (İngiltere)
2004: Elfriede Jelinek (Avusturya)
2003: John Maxwell Coetzee (Güney Afrika)
2002: İmre Kertesz (Macaristan)
2001: V.S. Naipaul (İngiltere)
2000: Gao Xingcian (Çin)
1999: Günter Grass (Almanya)
1998: Jose Saramago (Portekiz)
1997: Dario Fo (İtalya)
1996: Wislawa Szymborska (Polonya)
1995: Seamus Heaney (İrlanda)
1994: Kenzaburo Oe (Japonya)
1993: Toni Morrison (ABD)
1992: Derek Walcott (St. Lucia)
1991: Nadine Gordimer (Güney Afrika)
1990: Octavio Paz (Meksika)
1989: Camilo Jose Cela (İspanya)
1988: Necib Mahfuz (Mısır)
1987: Joseph Brodsky (ABD)
1986: Wole Soyinka (Nijerya)
1985: Claude Simon (Fransa)
1984: Jaroslav Seifert (Çekoslovakya)
1983: William Golding (İngiltere)
1982: Gabriel Garcia Marquez (Kolombiya)


STOCKHOLM

http://www.gundemimiz.com/haber.asp?haberid=21378

Yorumlar kapatıldı.