İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Meclis ‘evet’ dese bile senatörler onaylamaz

Fransa, Perşembe günü “Ermeni soykırımı yok” diyenlerin hapse atılmasını öngören ‘İnkar Yasası’nı oylayacak. Yasanın Meclis’ten geçmesine kesin gözüyle bakılıyor

Ancak oy kaygısı olmayan Senatörler’in yasayı onaylama ihtimali neredeyse sıfır.

DR. CENGİZ AKTAR 10 SORUDA ERMENİ KRİZİNİ YORUMLADI:

* Ermeni sorunu ilk ne zaman başladı? O dönem neler yaşandı?

Ermeni sorunu 1970’lere kadar uzanıyor. Terör örgütü ASALA’nın Türk diplomatlara yönelik suikastları, 1980’lerin başında yerini soykırım tezini kabul ettirme girişimlerine bıraktı. Burada Fransız toplumuna entegre olan Ermeniler’in, siyasetçileri yönlendirme etkinliklerinin diğer ülkelerdeki diasporalardan fazla olduğunu unutmamak gerekiyor.

* Fransa, sözde Ermeni soykırımı iddialarını ne zaman kabul etti?

Fransa Meclisi, 18 Ocak 2001’de resmen ‘Ermeni soykırım’ iddialarını tanıdı. Katılım zorunluluğu olmadığı için oylamada sadece ‘evetçi’ 28 Fransız milletvekili yer aldı. Sonuç olarak Fransa, Ermeni soykırımını tanıyan 22 ülkenin arasına katıldı.

* ‘İnkar Yasası’ nereden çıktı?

Aralarında Fransa’nın da bulunduğu 11 Avrupa ülkesinde ‘Yahudi Soykırımı’nı inkar etmek suç. Bu soykırımın gerçekliği, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildiği için ifade özgürlüğünü kısıtlamasına rağmen bu yasalara ses çıkarılmıyor. Ermeni diasporası da bunu örnek gösterip ‘Ermeni soykırımını inkar yasası’nın çıkması için uğraşıyor.

* Yasa tasarısı neyi öngörüyor?

“Ermeni soykırımı yoktur” diyenlerin 5 yıla kadar hapis veya 45 bin euro para cezasıyla yargılanmasını öngörüyor. Bu tasarının yasalaşmasıyla yazılı-görsel basında Ermeni iddialarını yalanlayan, kamuya açık bir alanda veya kitaplarında ‘soykırımı olmamıştır’ diyenler hapse girecek.

* Yasa neden şimdi gündeme geldi?

Fransız yasalarına göre, meclisteki sandalye sayılarına bakılmaksızın muhalefet partilerinin, her yıl 2 yasa önergesi sunma hakkı var. Sosyalist Parti, bu yılki hakkını İnkar Yasası’ndan kullanmayı tercih etti. Aslında Sosyalistler, önergeyi bir önceki yasama yılında yani Mayıs’ta sundu. Ancak Cumhurbaşkanı Chirac’a yakınlığıyla bilinen Meclis Başkanı Debre bir iç tüzük ‘oyunuyla’ oylama anı geldiğinde ‘vakit kalmadı’ dedi. Böylece tasarının oylaması 12 Ekim’e kaldı.

* Fransa’da hükümet ‘İnkar Yasası’na nasıl bakıyor?

İktidardaki Halkın Hareketi Birliği (UMP) Partisi’nin başında, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy var. Ama UMP, Sosyalistlerle masaya oturarak tasarının değiştirilmesi için pazarlıklara başladı. UMP, ‘Yasanın öngördüğü ceza, bilimadamları ve tarihçileri kapsamasın’ diyor. Böylece ‘Soykırım yoktur’ diyen tarihçi yargılanmayacak.

* Oylamanın sonucu ne olur?

Katılım zorunluluğu olmadığı için oylamaya çoğunlukla ‘evetçi’ Sosyalist Parti üyelerinin katılması bekleniyor. Eğer UMP’nin değişiklik önergesi kabul görürse, iktidar vekilleri oylamaya katılmayarak yasanın geçmesine göz yumacak. ‘Hayırcı’ vekillerin Ermeniler’in tepkisini çekmemek için oylamaya katılma cesareti gösteremeyeceği belirtiliyor. Kısacası, tasarı son dakika sürprizi olmazsa geçecek.

* Meclis’ten sonra ne olacak?

Tasarının kanunlaşması için Fransız Senatosu’nun da onayı gerekiyor. Hükümet, yasayı Senato’ya sunacak. Ancak bu süreçte hükümet iç tüzüğü kullanarak süreci yavaşlatabilir. Önemli olan şu: Fransız senatörlerin oy kaygısı yok. Senatörler, belediye başkanları ve yüksek mevkideki kamu görevlilerinin de bulunduğu bir seçici kurulun (Grand Èlecteur) oylarıyla göreve başlıyor. Yani tasarının Senato’dan geçme ihtimali çok düşük… Mayıs ayına kadar Senato’da bekletilmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Ardından yeni hükümet göreve başlayacak. Böylece henüz onaylanmayan yasa tasarısı ‘kadük’ olacak. Yani süreç sil baştan yeniden başlayacak. İnkar yasasının tekrar Meclis’e sunulması gerekecek.

* Senato da onaylarsa AB ne yapar?

Avrupa Birliği’nin her hangi bir yaptırım yetkisi bulunmuyor. Bu konuda herhangi bir AB kriteri de yok… Kısacası AB, Fransa’yı eleştirmekten öteye gidemez.

* AİHM’e gitmek bir sonuç verir mi?

AİHM, ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle Fransa aleyhindeki başvuruları kabul eder. Eğer görevsizlik olmazsa, her hangi bir karar alması ise yıllar sürer. Bu arada yasa çoktan yürürlüğe girip uygulanmaya başlar.

http://www.gazetevatan.com/root.vatan?exec=haberdetay&tarih=10.10.2006&Newsid=89695&Categoryid=1

Yorumlar kapatıldı.