İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Halaçoğlu: `Fransa samimiyse ortak komisyon öneriyoruz´

Ankara – Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, “Şayet, Fransa, Ermenilere soykırımı yapıldığı konusunda samimiyse, biz Türk araştırmacılarla birlikte Fransız tarihçilerden oluşan ortak bir komisyon kurmayı öneriyoruz” dedi.

Halaçoğlu, Bilim Kurulu adına yaptığı yazılı açıklamada, “İfade özgürlüğünden taviz vermediğini belirten, demokrasinin faziletini başka ülkelere anlatan, medeni olduklarını her fırsatta dile getiren kimi batılı ülkelerin, uygulamaları ve tavırlarıyla adeta kendilerini yalanladıklarını” ifade etti.

Parlamentosunda Ermenilere soykırım yapıldığını kabul eden Fransa’nın, şimdi de soykırım yapıldığını reddedenlere hapis ve para cezası vermek istediğini anımsatan Halaçoğlu, “Kendi tarihi ile yüzleşemeyen ve Cezayir’de olanları görmezden gelen Fransa’nın, 1914 ile 1921 yılları arasında Ermenilerle olan ilişkilerini de incelemesi ve dönem tarihiyle de yüzleşmesini öneririz” dedi.

Halaçoğlu, açıklamasında, Ermeni Milli Komitesi Başkanı Boghos Nubar Paşa’nın Fransa Dışişleri Bakanı’na gönderdiği bildiriye de yer verdi.

Bu bildirinin bile Fransa ve Ermenilerin bu konudaki vebalini ortaya koyduğunu ifade eden Halaçoğlu, şunları kaydetti:

“Belli ki Fransa, olmayan bir soykırımı inkar ettiği gerekçesi ile bilim adamlarını cezalandırmak suretiyle, hem araştırma yapılmasını önlemek istemekte, hem de kendi sorumluluğunu örtbas etmeye çalışmaktadır. Türk Tarih Kurumu olarak, Fransa’nın yasayla tarih araştırmalarını önleme yolundaki girişimlerini kınıyor, sorumluluklarını başkalarına yüklemek yerine gerçekleriyle yüzleşmesini öneriyoruz.”

Açıklamada, aynı zamanda bir Osmanlı Paşası olan Boghos Nubar Paşa tarafından Fransa Dışişleri Bakanlığına gönderilen bildirinin metni de yer aldı.

Bildiriyle ilgili bilgi veren Halaçoğlu, bildirinin, 30 Kasım 1918 tarihini taşıdığını ve 1. Dünya Savaşı ile ilgili olduğunu belirtti.

Bildirinin, hem Ermenilerin hem Fransa Cumhuriyeti’nin neler yaptıklarının açıkça gözler önüne serildiğini vurgulayan Halaçoğlu, “Fransa, bu tarihiyle yüzleşebilecek mi? General Allenby ise İngiliz Filistin komutanıdır. 1. Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin masum olduklarını iddia edenlere ithaf olunur” dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı

http://haber.tnn.net/haber_detay.asp?ID=1566430&cat=GEN

Yorumlar kapatıldı.