İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransız basını: ‘Soykırımın’ faturası acı olacak

Fransız basınında bugün çıkan haber ve yorumlarda, meclis genel kurulunun, sözde Ermeni soykırımının inkar edilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmesine karşı çıkıldı. Gazeteler, ‘soykırım’ın faturasının acı verici olduğunu vurguladı.

Le Figaro gazetesi, “Türkler Fransa’ya Öfkeli” başlığını kullandığı haberinde Ermeni tasarısının Türkiye’de tüm sektörlerde büyük bir tepki ile karşılandığını, kamuoyunun ise, yaptırım istediğini kaydetti.

Yaptırımların uygulanması halinde ikili ticaretin zarar göreceğini, Fransız şirketlerin dışlanacağını, diplomatik ilişkilerin soğuyacağını yazan gazete yaptırımların düzeyinin ise, “Türk Hükümetinin sokağın baskılarına dayanabilme gücüne bağlı” olacağını savundu.

Le Figaro, gerilim sürerse fatura Fransa için “çok acı verici” olabileceği uyarısını yaparken 10 milyar euroluk kontratın tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

LE MONDE: FRANSIZ HÜKÜMETİNİN DE ÇEKİNCELERİ VAR

Le Monde gazetesi, tasarının Fransa Ulusal Meclisinde kabul edilmesinin yoğun eleştiriye yol açtığını belirterek Fransız hükümetinin bile çekincelerini dile getirdiğini kaydetti.

Fransa Başbakanı Dominique de Villepin’in bu tür konularda yasaların çıkarılmasının iyi bir şey olmadığı açıklamasına dikkat çeken gazete, en büyük tepkilerin Türkiye’den geldiğine yazdı. Le Monde, Fransız ürünlerine bir boykot uygulanması olasılığına dikkat çekti.

LIBERATION: TARİHÇİLERİN ALANINA İHLAL

Parlamentodan onay alan yasa teklifi anlamsız bir girişim ve entellektüel otorite istismarı. Bazıları soykırım denmesine karşı çıksa da Ermeniler’in Anadolu’da başlarına gelen yıkım, inkar edilemeyecek tarihsel bir gerçekliktir. Ama bu yasa, tarihi araştırmaların önünü kesecek. Ki bunun en iyi örneklerini Türkiye’de bulmak mümkün. Daha önce “sömürgeciliğin olumlu yanlarının okullarda öğretilmesiyle” ilgili mecliste bir yasa kabul edilmişti. Şimdi Meclis bir kez daha aydınların ve tarihçilerin görev alanını ihlal etti. Ermeni seçmenlerin baskısının dışında
Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkanlar da bu yasa teklifini kullandı.

Le Parisien gazetesi de “Milletvekillerin riskli oylaması” başlığıyla verdiği haberde, Fransa Dış Ticaret Bakanı Christine Lagarde’ın “Bu teklif bize pahalıya mal olacak” açıklamasyla Türkiye’deki tepkiler geniş olarak aktarıldı.

DÜNYA BASINI

Fransa’nın sözde Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasayı Meclis’ten geçirmesine dünya basını da geniş yer verdi. Özellikle İngiliz gazeteleri Fransa’yı çifte standart uygulamakla suçladı.

KATİMERİNİ: ANKARA’YA FRANSIZ TOKADI

Yunan basını, Fransız meclisinin sözde Ermeni soykırımının reddedilmesini suç sayan yasa teklifini kabulünün “Fransa’da siyaset dünyasını ikiye böldüğünü” yazdı.

Kathimerini gazetesi, “Ankara’ya Fransız tokadı” başlıklı haberinde, ”Yasa teklifinin onaylanmasının, devamının ne olacağı bilinmemesine rağmen, Fransız medyası ile analistleri tarafından, ‘Türkiye aleyhine bir darbe’ olarak nitelendirildiğini” yazdı.

Teklifin Senato’da da oylanması gerektiğini, son sözün ise Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ta olduğunu yazan To Vima gazetesi ise Ankara ile Brüksel’in, Fransa’nın yasa teklifini oylamasına tepki gösterdiğini, birçok milletvekilinin ise oylamaya katılmadığını belirtti.

ETHNOS: TÜRKİYE FRANSA’YA ÖFKELİ

Ethnos gazetesi, “Türkiye Fransa’ya öfkeli” şeklindeki haberinde, tüm Türkiye’nin dünden bu yana, Fransız meclisinde sözde Ermeni soykırımının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin kabulünü “casus belli” ve “ulusal konu” olarak nitelendirdiğini kaydetti. Gazete, Türk basınının, Fransa ile AB’ye düşmanca bir tavır sergilemekte olduğunu, ancak buna rağmen Türkiye’nin AB sürecinin “raydan çıkmaması” yolunda soğukkanlı seslerin de duyulduğunu ifade etti.

“Ankara’nın uyarılarını göz önünde bulundurmayan Fransa ile çatışma” başlığını kullanan Apoyevmatini gazetesi, Fransız meclisinin Türk siyasi liderliği ile halkın uyarılarını göz ardı ederek, söz konusu yasa teklifini onayladığını yazdı. Türkiye’de tepkilerin fazla olduğunu belirten Apoyevmatini, Fransa’nın AB’nin kurucu üyelerinden olması nedeniyle Türkiye’nin, “AB hayalinin kabusa dönüşmesinden endişelendiğini” yazdı.

TA NEA: TÜRKİYE’YE ERMENİ ŞOKU

Ta Nea gazetesi, “Türkiye’de Ermeni şoku” şeklindeki haberinde, Fransa hükümetinin daha önceden teklifi “gereksiz ve zamansız” olarak değerlendirdiğini, söz konusu yasa teklifinin uygulamaya konması halinde, Türk Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgi doğrultusunda, Ankara’nın, bir Fransız vatandaşı aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağını öne sürdü.

“ERMENİLER OYUNU KAZANDI”

Elefterotipiya gazetesi ise “Fransız meclisi Ermenilerin oyunu kazandı” başlıklı haberinde, bazı yorumcuların, seçim öncesi dönemde bulunan Fransa’nın, Ermeni toplumunun oylarını almak üzere söz konusu teklifle “ava çıktığı” nitelemesini yaptıklarını kaydetti.

NYT: 577 VEKİLDEN 448’İ OY KULLANMADI

New York Times gazetesi de Fransa Parlamentosu’nda 577 milletvekili olduğunu hatırlatarak Ermeni yasa tasarısının 19’a karşı 106 milletvekilinin oyu ile alındığını kaydetti. Haberde, 4 vekilin çekimser kaldığı anımsatıldı ve 448 milletvekilinin oy kullanmadığı ifade edildi. Gazete, bu kadar vekilin oy kullanmadığı bir tasarının Senato’ya gitmesi için yeterince siyasi desteğin olup olmadığı konusunda tartışmalar bulunduğunu kaydetti.

THE INDEPENDENT: TÜRKİYE’NİN UMUTLARINA DARBE

Fransa Ulusal Meclisi’nin kararı diplomatik aptallık ve seçim fırsatçılığıdır. Karar hem Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği umutlarına darbe indirdi hem de Avrupa Birliği içindeki ifade özgürlüğüne zarar verdi. Bu adım, başkalarının düşüncelerini ikna yoluyla değil, yasalarla değiştirmeye çalışma girişimidir. Türkiye’de bunun sonuç vermediği ortada. Fransa’nın tavrı Avrupa’nın ifade özgürlüğü geleneğine aykırıdır. Konu açıkça seçim malzemesi yapılmıştır.

Kuşkusuz bu karar, Türkiye’nin Ermeni soykırımından bahsedenlere karşı hoşgörüsüzlüğünü daha da artıracak. Hiç şüphe yok ki AB’ye girecekse Türkiye’nin bu baskıcılıktan kurtulması, adına soykırım densin denmesin Ermeni katliamlarıyla yüzleşmesi gerekiyor. Ancak bu durum, Fransa’nın fırsatçı siyasetçilerini haklı çıkarmaz.

GUARDIAN: AVRUPA’NIN İKİYÜZLÜLÜĞÜ

İngiliz Guardian gazetesi, Nobel ödülü kazanan Orhan Pamuk’un Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesi nedeniyle mahkemeye verilirken Avrupa’nın bu yasadan şikayetçi olduğunu hatırlattı. Haberde, Avrupa’nın Türkiye’den yasalarını modernleştirmesini isterken Fransa’nın Ermeni yasası ile tam aksi yöne gitmesini “Avrupa’nın ikiyüzlülüğü” olarak değerlendirdi.

TIMES: TÜRKİYE’DE BÜYÜK ÖFKE

İngiliz Times gazetesi, Fransa’nın Ermeni soykırımını inkar edenlere 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası öngören yasa tasarını geçirmekle, Fransa Hükümeti’nde mahcubiyet, Türkiye’de ise büyük bir öfke yarattığını yazdı.

DAILY TELEGRAPH: FRANSA YENİ BİR KRİZ TETİKLEDİ

Daily Telegraph gazetesi, Fransa Parlamentosu’nun Ermeni tasarısıyla, Türkiye’nin Avrupa ile ilişkilerinde yeni bir krizi tetiklediği değerlendirmesinde bulundu.

FINANCIAL TIMES: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE TEHDİT

Dünyanın önde gelen finans gazetelerinden Financial Times ise Fransa Parlamentosu’nun kararını “diplomatik ahmaklık” ve “seçim menfaatçiliği” olduğunu belirtti. Gazete, Fransa’nın bu kararla Avrupa Birliği içinde ifade özgürlüğüne zarar verdiği ve bu özgürlüğü tehdit ettiğini yazdı. Haberde tasarının yasalaşması halinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da Fransa’da tutuklanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı ifade edildi. Haberde ayrıca, tasarının Senato’dan geçmesinin beklenmediği belirtildi.

DIE PRESSE: BU TEKLİF SAÇMALIK

Yasa teklifi saçmalık. Türkiye’de ’Soykırım oldu’ diyenlere hapishane yolu görünürken, Fransa, ’Soykırım olmadı’ diyenleri hapse atmaya çalışıyor. İki ülkede de hapishane tehdidi varken, tarihi gerçeklere nasıl ulaşılacak. Anlaşılan Fransız siyasetçiler, bu konuda Türkiye’de bir aydınlanma süreci yaşanmasını teşvik etmekle ilgilenmiyorlar. Zira bu aşamadan sonra Türkiye’de tamamen tersi olacak.

LE SOIR: TÜRKLER EYLEME GEÇECEK

Belçika basını, Fransa meclisinde dün kabul edilen, sözde Ermeni soykırımını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili geniş yorum ve eleştirilere yer verdi.

“Le Soir” gazetesi, Fransa’da sözde soykırıma ilişkin yasanın “kağıt üzerinde” halledildiğini ancak “rahatsızlığın çözümden çok uzak olduğunu”, Paris hükümetinin de bu yasaya karşı tavır aldığını yazdı.

Fransa hükümetinin, bu yasanın bilimsel araştırmaları olumsuz etkileyeceği görüşünü yansıttığını hatırlatan gazete, Türkiye’nin eleştirilerinin ve ekonomik boykot tepkilerinin Fransa açısından endişe verici olduğuna değindi.

LA LIBRE BELGIQUE: CHIRAC’IN TUTARSIZLIĞI ETKİLİ OLDU

“Sonuçta hiç şüphe yok ki, bu yasa asla kabul edilip uygulamaya sokulmayacak” başlığını kullanan muhafazakar “La Libre Belgique” gazetesi de Fransa’da son birkaç yılda sözde soykırım meselesinin üçüncü defa gündeme getirildiğini, oylamaya milletvekili katılım oranının sadece beşte bir olduğunu, bu olumsuz gelişmede Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın tutarsız sözlerinin rol oynadığını yazdı.

Gazete, Türkiye’den gelen boykot tehditlerinin Fransa ekonomisinde çok ciddi etkilerinin görülebileceğini, Fransız politikacıların konuyu siyasi açıdan suiistimal ettiklerini, bunun “ödenecek bir bedeli olduğunu” yazdı.

WASHINGTON POST: FRANSA PARLAMENTOSU SAÇMALADI

Fransa Meclisi’nin sözde Ermeni soykırımının reddedilmesini suç sayan yasa teklifini kabul etmesi, Türk-Fransız ilişkilerini zedeleyebilecek ve Türkiye’nin AB’ye katılma sürecini zayıflatabilecek. Pamuk’a Nobel ödülü verilmesinin kararlaştırıldığı saatlerde Fransız Meclisi de söz konusu yasa teklifini kabul etti. 500 bin Ermeninin yaşadığı Fransa’da geçen bu tasarı, Türkiye’nin AB’ye alınmasına karşı devam eden korkuyu yansıtıyor. Türkiye’nin 25 üyeli bu birliğe katılmak için fazla büyük, fazla fakir ve fazla Müslüman olduğuna ilişkin kaygılar, AB anayasasının Fransa ve Hollanda’da geçenyıl yapılan referandumlarda reddedilmesinde önemli rol oynadı. Londra’daki Avrupa Reformu Merkezi kuruluşunun başkanı Charles Grant, “Bence Fransız meclisinin böyle bir yasa teklifini kabul etmesi tamamen saçma. Tarihte o kadar çok grup tarafından o kadar çok katliam yapıldı ki, bunlardan biri için yasa kabul etmek ve diğerlerine dokunmamak çocukça” dedi.

EKO MOSKOVA RADYOSU: NOBEL’LE ÇELİŞTİ

Fransa’nın sözde Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasayı kabulü ile İsveç’te Orhan Pamuk’a Nobel Edebiyat ödülü verilmesi birbiriyle çelişti. Fransız Meclisi’nin dün kabul ettiği karar düşünce özgürlüğüne karşı bir hareket oldu. Öte yanda ise İsveç, Nobel ödülünü Pamuk’a ülkenin çoğunluğundan farklı düşünceleri dile getirdiği için verdi. Dolayısıyla bir yanda ifadeyi yasaklayan bir karar, diğer yandan düşünceyi ifadeye ödüllendirme. Bir Avrupa ülkesi, insanları farklı düşünceleri yüzünden hapis cezasıyla korkuturken, diğer bir Avrupa ülkesi farklı düşüncesini ifade eden birini Nobel Edebiyat ödülüyle onurlandırıyor.

KANADA BASINI: ‘FRANSA BU AYIPLA YAŞAYACAK’

Fransa’nın Meclis’te kabul ettiği soykırımı inkarı suç sayan yasa Türkler’i kızdırdı. Türkiye Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ’Fransa bu ayıpla yaşayacak’ dedi.

DER STANDART: TEKLİF DESTEKLENMELİ

Ülkedeki Ermeni kökenliler için gündeme gelen yasa yerinde oldu. Ermeniler’e yapılanlar, Birleşmiş Milletler sözleşmelerindeki soykırım tanımıyla örtüşüyor. Bu yüzden küçük seçim hesaplarına dayansa da teklife destek verilmesi gerekiyor. İlke olarak herhangi bir soykırımın reddedilmesi suç sayılmalıdır.

http://www.hurriyet.com.tr/dunya/5251830.asp?m=1&gid=112&srid=3428&oid=2

Yorumlar kapatıldı.