İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa´ya tepki büyük, boykotlar yolda

Fransa’ya ‘Ermeni soykırımı’nı reddedenlere hapis getiren yasa tasarısı nedeniyle tepki yağıyor. Bazı tüketici dernekleri ve sendikalar Fransız mallarına boykota hazırlanırken, işadamları da ‘İhaleleri alamazsınız’ uyarısı yapıyor

RADİKAL – ANKARA/İSTANBUL – Fransız Parlamentosu’nun 12 Ekim’de görüşeceği ve Ermeni soykırımını reddedenlere ceza öngören yasa tasarısına sivil toplum kuruluşları ile siyasi partilerden tepki yağdı. Bazı tüketici örgütleri ise Fransız mallarına boykot istedi.

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Avrupa Sendikalar Konfederasyonu Genel Sekreteri John Monks’a ve Uluslararası Hür işçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreteri Guy Ryder’a yazdığı mektupta, “Siyasi çıkarlar uğruna başka bir ülkenin onuru zedeleniyor. 301 madde nedeniyle Türkiye’ye sorun çıkaranların, ‘ifade özgürlüğü’nü göz ardı etmesi çifte standarttır. Fransa ve diğer AB ülkeleri bu tutumlarına devam ederlerse Olli Rehn’in ifade ettiği tren kazası kaçınılmazdır” dedi.

Teziç’ten mektup

Fransa tarafından az sayıda kişiye verilen ‘Comandeur de la Legion D’honneur’ liyakat nişanı sahibi olan YÖK Başkanı Erdoğan Teziç de Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a bir mektup yazdı. Teziç mektubunda, “Fransa’nın tecrübeli bir devlet adamı olarak, bütün ulusların umudu olan genç nesiller arasında kin ve intikam tohumlarının ekilmesine yol açabilecek böyle bir kanunun kabulüne asla rıza göstermeyeceğinize olan inancımı koruyarak, evrensel barışa katkılarınızın devamını temenni ediyorum” dedi.

‘İhaleler gider’ uyarısı

Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, Fransız işadamlarına, Ermeni soykırım yasa tasarının kabulü halinde, Türkiye’yle olan ticari ilişkilerinin tehlikeye gireceği, ihalelerin Fransız işadamlarına kapanacağı uyarısında bulunmak için Paris’e gidiyor. Diğer tepkiler şöyle:

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Fransız Devrimi’nde düşüncenin serbest olmasını, suç sayılmamasını iddia eden ve bu devrimi yapan ülkenin, şimdi düşünceye suç getirmesini kabullenmek mümkün değildir. Fransa ile aramızda ticari ambargo olsun istemeyiz ama, öyle bir şey olursa buradan bir tepki beklenmelidir.

Ankara Barosu: ‘Tarihi hakikat’ kavramı, devlet otoritesi tarafından tanınabilecek bir gerçeklik türü değildir. Tarihin, araştırma ve tartışma konusu dışına çıkarılması her şeyden önce tarihe ve tarihçiye hakarettir.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay: Fransa’da görüşülen tasarı, ifade özgürlüğü açısında çok ciddi kaygılara yol açmıştır. Bu gelişme, özgürlüklerin simgesi olarak kabul edilen Fransa için de Avrupa için de asla savunulamayacak kötü bir örnektir.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz: Tasarının kabul edilmesi halinde, her hafta bir Fransız malını boykot kapsamına alacağız.

DİSK Yönetim Kurulu: Konunun Fransa Meclisi’ne getirilmesi doğru değildir, çünkü siyasetçilerin yasalarla çözecekleri bir sorun olarak görmüyor, konunun tarihçilere bırakılması gereğine inanıyoruz.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=201109

Yorumlar kapatıldı.