İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni yasası Fransa Meclisi´nden geçti… İzliyoruz…

SAADET ORUÇ Paris DHA

FRANSA’da sözde Ermeni soykırımının inkarına hapis ve para cezası öngören yasa teklifi parlamentoda kabul edildi. Patrik Deveciyan’ın verdiği, bilim adamları ve tarihçilerin çalışmalarının yasanın yaptırımlarından muaf tutulmasına ilişkin değişiklik önergesi de reddedildi.

Fransa meclisi genel kurulu, Sosyalist Parti’nin sunduğu sözde Ermeni soykırımını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti.

Yasa teklifi 19’a karşı 106 oyla kabul edildi.

Teklifin yasalaşması için Senato’nun da onayı gerekiyor. Yasa teklifinin Senato’ya götürülme kararı ise hükümetin elinde bulunuyor.

Yasa teklifi, sözde soykırımı reddedenlere, bir yıla kadar hapis ve 45 bin avro para cezası verilmesini öngörüyor.

HÜKÜMET YASANIN GEREKLİLİĞİNE İNANMIYOR

Fransa hükümeti, sözde Ermeni soykırımıyla ilgili yasanın gerekliliğine inanmadığını belirterek, Türkiye-Fransa ilişkilerin önemini vurguladı.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, parlamentoda kabul edilen yasa tasarısına destek olunmadığı ifade edildi ve Fransa’nın, Türkiye ile olan yakın ilişkilerine verilen değere dikkat çekildi.

Açıklamada, yasanın, yürürlüğe girmesi için Senatodan onay alması gerektiği hatırlatıldı ve “Bu, uzun bir yasal sürecin sadece başlangıcı. Hükümet, gereksiz ve zamansız görünen yasayla ilgili her aşamada kendi pozisyonunu belirlemeye devam edecektir” denildi.

Bakanlık, iki ülke arasındaki yoğun dostluk ve işbirliği ilişkileriyle birlikte Türkiye ile diyaloğa bağlı olduğunu kaydetti.

Kim ne dedi?

Sosyalist Parti’nin sunduğu, sözde soykırımı inkar edenler hakkında bir yıl hapis ve 45 bin Euro’ya kadar para cezası öngören yasa tasarısının görüşüldüğü oturumu Meclis Başkan Yardımcısı Helene Mignon yönetti. Genel Kurul’a çoğu ‘Evet’çi yaklaşık 40 kadar milletvekili katıldı. TSİ 10:30’da başlayan oturumda iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) milletvekillerine 35, muhalefetteki Sosyalist Parti milletvekillerine 20, Fransa Demokrasi Birliği (UDF) ve Komünist Parti milletvekillerine 5’er dakika konuşma süresi verildi. Konuşmaların ardından tasarısının oylanması kabul edildi. Daha sonra yasa tasarısı hakkında verilen 5 değişiklik önergesi tek tek tartışmaya açıldı. Son halini alan yasa teklifi oylamaya sunulacak.

DEVECİYAN TÜRKİYE’Yİ VE AB TEMSİLCİSİNİ SUÇLADI

Oturumda söz alan tasarının hazırlayıcılarından Patrick Deveciyan, “Türkiye inkarcı politikalarını artık ihraç etmeye başladı” diyerek Lyon’daki yasa karşıtı gerçekleşen gösterileri Türkiye’nin organize ettiğini ileri sürdü.

Deveciyan, Türkiye’de ifade özgürlüğünün olmadığını savundu ve Türk Ceza Yasası’nın 301. maddesine göre soykırım ifadesini kullananların cezalandırılıp mahkum edildiğini iddia etti. Söz konusu yasa tasarısının tarihçileri ve bilim adamlarının kapsamaması gerektiğini savunan Deveciyan, konuşmasında AB Komisyonu temsilcisini de eleştirdi. Deveciyan, sunduğu değişiklik önergesiyle tarihçi ve bilim adamlarının, bu konuda yapacağı araştırmaların yasanın uygulanmasından muaf tutulmasını istediğini söyledi.

SOSYALİSTLER: ‘LYON’DAKİ GÖSTERİLERİ ENGELLEMELİYİZ’

Sosyalist Parti adına söz alan Rene Rouquet da Lyon’da yapılan gösterilere atıfta bulunarak, devletin yasal olarak bu tür gösterilerin önüne geçebilmesi için teklifin kabul edilmesini istedi.

Fransa’nın Ermeni soykırımını 2001 yılında tanıdığını hatırlatan milletvekili Rouquet, şimdi bu teklife karşı çıkmanın çifte standart olacağını söyledi.

DEMOKRASİ BİRLİĞİ PARTİSİ: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SINIRSIZ OLAMAZ

Fransa Demokrasi Birliği adına konuşan François Rochebloine ise ifade özgürlüğünün sınırsız olamayacağı görüşünü savunarak, “bir suçun inkarının banal hale getirilemeyeceğini” söyledi.

HÜKÜMET: TARİHİ TARİHÇİLER YAZSIN

Yasa teklifinin tartışılması sırasında hükümet adına konuşan Avrupa işlerinden sorumlu Bakan Catherine Colona, yasa teklifine karşı çıktı.

“Tarihi tarihçiler yazsın” diyen Colona, “Ermeniler Fransa’da toplumun önemli parçası, acılarını anlıyoruz, bu tarihi gerçeği inkar etmiyoruz.

Türk-Fransız dostluğuna önem veriyoruz” dedi.

“Türkiye’nin tarihi konularda devlet çalışması yapmasını ve bunun teşvik edilmesini istiyoruz. Türk ve Ermeni halklarının diyaloguna ve uzlaşısına önem veriyoruz” diyen Colona, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın bu konudaki açıklamasına atıfta bulunarak, “Hükümet olarak yasaya karşıyız” dedi.

Şu anda mecliste değişiklik önergeleri tartışılıyor.

Bu arada, değişiklik önergelerinin tartışılarak teklifin oylanmasına geçilmesine ilişkin yapılan ön oylama kabul edildi.

HALK BİRLİĞİ PARTİSİ’NDEN LEQUİLLER: TEKLİF ANAYASAYA AYKIRI

Fransa’da iktidardaki Halk Birliği Partisi (UMP) milletvekili Pierre Lequiller, yasa teklifinin Anayasa’ya aykırı olduğunu savunarak, reddedilmesini istedi. Lequiller, genel kurul oturumundaki konuşmasında, tarihin tarihçilere bırakılması gerektiğini söyleyerek, yasa teklifini tehlikeli bulduğunu kaydetti.

Yasa tasarınının Meclis’te kabul edilmesi durumunda Senato’dan da onay alması gerekiyor. Senatonun da onayından sonra yasanın yürürlüğe girebilmesi için cumhurbaşkanının imzası gerekiyor.

YASA NE GETİRİYOR?

Yasa teklifi, sözde soykırımı inkar edenler hakkında bir yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası talep edilmesini öngörüyor.

Sosyalist Partinin sunduğu yasa teklifi, ilk olarak mayıs ayında genel kurulda tartışılmış, teklife karşı çıkan Meclis Başkanı Jean-Louis Debre, “zaman kalmadığı” gerekçesiyle oylamaya geçmeden oturumu kapatmıştı.

Teklifin yasalaşması için, meclisin dışında senatonun da onayı gerekiyor.

Siyasi gözlemciler, teklife karşı çıkan hükümetin, teklifi senato gündemine uzun süre götürmeyeceğini düşünüyor.

Senatonun da onayından sonra yasanın yürürlüğe girebilmesi için cumhurbaşkanının imzası gerekiyor.

Fransız parlamentosu, 2001 yılında kabul edilen bir yasayla sözde Ermeni soykırımını resmen tanımıştı. Parlamentonun kararı, Türk ve Fransız ilişkilerinde gerginliğe yol açmıştı.

ASO BAŞKANI DİNLEYİCİ LOCASINDA

Bu arada, oturumu izleyenler arasına Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan da katıldı.

Çağlayan, kuliste basına yaptığı açıklamada, “Yalanın yalan olduğunu söylemenin suç sayıldığı bir meclisteki oturumu izlemeye geldim” dedi.

AB’nin Türkiye’nin Kopenhag kriterlerine uymasını istediğini kaydeden Çağlayan, Kopenhag kriterlerinin en önemli özelliklerinden biri olan ifade özgürlüğünün, demokrasi ve insan haklarının beşiği olan Fransa’da bu yasa çıkarsa ihlal edilmiş olacağını kaydetti.

Zafer Çağlayan, “Yasa geçerse bu ülkeye gelip soykırım olmadığını söyleyerek ilk ben suç işleyeceğim” diye konuştu.

http://www.milliyet.com.tr/2006/10/12/son/sondun16.asp

Yorumlar kapatıldı.