İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tasarısı geçse bile hemen yasalaşmaz

‘Ermeni soykırımını’ inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören kanun teklifi yarın Fransa Milli Meclisi’nin gündemine geliyor. Ermeni diasporasının ‘davalaştırdığı’ tasarının, yaklaşan seçimler dolayısıyla meclisten kolaylıkla geçeceği tahmin ediliyor. Düzenlemeye çekinceli bakan iktidar partisi (UMP) milletvekillerinin çoğu, seçim arifesinde Ermenilerin hedefi olmamak için oylamaya katılmayacak. Korkulan senaryo, 2001’deki gibi oylamaya sadece tasarının bayraktarlığını yapan 30-40 vekilin iştirak etmesi. Kritik oturum öncesi Paris’teki hava şöyle: Parlamenterlerin çoğu, Ermenileri hoşnut etmek için tasarının geçmesini istiyor; fakat yürürlüğe girmesine sıcak bakmıyor.

Anamuhalefetteki Sosyalist Parti (PS) tarafından sunulan kanun teklifi ‘Ermeni soykırımı’nı kabul etmeyenlere beş yıla kadar hapis, 45 bin Euro’ya kadar para cezası verilmesini öngörüyor. 2001’deki tek cümlelik “Fransa, Ermeni soykırımını açıkça tanır” şeklindeki, yaptırımı olmayan yasadan memnun olmayan Ermeniler, ‘soykırımı’ inkar edenleri cezalandıracak yeni bir yasa için o günden bu yana Fransız siyasetçiler üzerinde baskı yapıyor. Ermenilere yakın iktidar ve muhalefet partilerinden milletvekilleri, geçtiğimiz yıllarda bu amaçla dört kanun teklifi hazırlamıştı. Fakat, bu tasarılar meclis bürosunda bekliyordu. İlk kez geçen mayıs ayında Sosyalistler, Fransa’da siyasi partilere vekil sayıları oranında verilen gündem belirleme hakkını kullanarak milletvekili Didier Migaud’nun hazırladığı tasarıyı meclis gündemine taşıdı. Teklif, ‘siyasilerin tarih yazmasına karşı çıkan’ Meclis Başkanı Jean-Louis Debré’nin oturuma iki kez ara vererek müdahale etmesiyle oylanamamış ve parlamento gündeminden düşmüştü. Tarihî bir konuya ilişkin yasa çıkarılmasına sert tepki gösteren ve bir bildiri yayınlayan Fransız tarihçiler de tasarının engellenmesi için mecliste girişimlerde bulunmuştu.

Sosyalistler, Ermenilerin baskısıyla ikinci kez özel gündem belirleme haklarını kullanarak tasarıyı yeniden meclise getirdi. Mayıs ayında engellenen tasarının bu defa kolaylıkla geçeceği tahmin ediliyor. Sosyalistler, seçimlerin arifesinde 400 bin civarındaki Ermeni nüfusuna siyasi bir mesaj vermek istiyor. Tasarıya çekinceli yaklaşan iktidardaki UMP vekillerinin çoğu da yine seçim kaygısıyla yarınki oylamaya katılmayacak. UMP Meclis Grup Başkanlığı, tasarıya ilişkin grup kararı almayarak milletvekillerini serbest bıraktı. Önerinin meclisten geçmesi için genel kuruldaki mecvut milletvekillerinin çoğunluğunun oyu gerekiyor. 2001 yılında çıkan soykırım yasası oylandığı sırada genel kurulda 30 civarında milletvekili vardı. 577 sandalyali Fransa Meclisi’nde UMP’nin 364, PS’nin ise 150 üyesi bulunuyor.

Tasarı, senato veya Chirac’ta takılabilir

Eğer tasarı yarın meclisten geçerse, onaylanmış olması için senatoda da kabul edilmesi gerekiyor. Tasarının senatoda hükümet tarafından belirlenen normal gündem sırasına gireceğine dikkat çeken meclis uzmanları, hükümetin muhalif tavrını hatırlatarak tasarının senato gündemine girmek için uzun süre bekleyebileceğini ifade ediyor. Tasarının senatoda, mecliste kabul edildiği şekliyle, virgülüne dokunmadan kabul edilmesi gerekiyor. Metinle ilgili çok basit bir değişiklik önergesinin kabul edilmesi durumunda bile tasarı inceleme için yeniden meclise gönderiliyor. Bu süreç oldukça uzun sürebiliyor. Tasarının senatodan da geçmesi halinde yürürlüğe girebilmesi için cumhurbaşkanının imzası gerekiyor. Chirac’ın tasarıyı incelemesi için ikinci kez meclise gönderme hakkı bulunuyor. Öte yandan, tasarının anayasallığı konusunda farklı yorumlar olsa da, hiçbir partinin tasarıya Anayasa Konseyi’ne götürmek istemeyeceği ifade ediliyor.

——————————————————————————–

Chirac ve hükümet karşı

Hükümet ve iktidar partisi, tasarı konusunda bölünmüş durumda. Cumhurbaşkanı Chirac ve hükümet tasarıya açıkça karşı çıkıyor.

Chirac, Ermenistan’daki bol ‘Ermeni soykırımlı’ konuşmalarında bile muhalefetini yinelemişti. Buna karşın, partinin lideri Sarkozy, sağ kolu Ermeni asıllı siyasetçi Patrik Deveciyan’la birlikte tasarıya destek veriyor. Sarkozy’nin muhalefetinin ardında, cumhurbaşkanlığı yarışında rakip gördüğü Chirac cephesini zayıflatma hesabı ve nüfuz mücadelesi yatıyor. Dışişleri Bakanı Douste Blazy, mayıs ayında tasarıya karşı sert bir konuşma yapmıştı.

11.10.2006

Ali İhsan Aydın

http://www.zaman.com.tr/?hn=358094&bl=dishaberler&trh=20061011

Yorumlar kapatıldı.