İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni tasarısı AB´nin tepkisini çekti

Fransa Meclisi’nin ‘Ermeni soykırım’nı inkara ceza öngören tasarıyı gündemine alması Türkiye’nin olduğu kadar AB’nin de tepkisine neden oldu. AB’den son olarak, ”tasarının kabulü Türkiye-Ermenistan arasındaki diyalog çabalarına zarar verir” açıklaması geldi.

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’in sözcüsü Krizstina Nagy, “bu henüz bir tasarı. Rehn, bunun uygulamaya girmesi halinde Türkiye içinde, Türkiye ve Ermenistan arasında, aynı zamanda Türkiye ile Fransa’daki Ermeni diasporası arasında uzlaşma ve diyalog çabalarının zarar göreceğini düşünüyor” dedi.

Nagy ayrıca, bu tür bir yasanın tartışmayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın olayların araştırılması için tarihçiler komisyonu kurulması önerisini engelleyeceğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, bugün AK Parti’nin Meclis grubunda yaptığı konuşmada, AB’yi Fransa’daki ‘akıl tutulması’nı engellemeye çağırmıştı.

Türkiye Ermenileri Patriği tasarıya karşı

Tartışmalar bu doğrultuda sürerken, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II de, ”amaç her zaman diyalog, empati ve karşılıklı anlayışa katkı yapacak başarılı girişimler olmalıdır. Bu amaca hizmet etmeyen hiçbir oluşum bizce makul değildir” dedi.

Fransa’daki yasa teklifiyle ilgili yazılı açıklama yapan Mesrob II, ”konunun incelenmesi, araştırılması ve tartışılabilmesi için, Türkiye ve Ermenistan başta olmak üzere tüm ülkeler, engelleyici tedbirler almak yerine, aksine bu engelleri ortadan kaldırıcı düzenlemeler yapılmalıdır.

Hangi gerekçe ile olursa olsun, kişisel ifade özgürlüğünü engelleyici tüm girişimler, Türk ve Ermeni toplumları arasındaki diyalog sürecine darbe vuracak, her iki kesimin aşırı milliyetçi ve ırkçı unsurlarının güçlenmesini sağlayacaktır” dedi.

Mesrob II, bu durumda zaten kısıtlı olan iki toplum arasındaki diyaloğun tamamen ortadan kaybolabileceğini kaydetti.

Fransa Ermeni iddialarını 2001’de tanıdı

Fransa, 2001 yılında kabul edilen bir yasa ile ‘Ermeni soykırımı’nı resmen tanıdı. Bu kararın ardından, Türkiye ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkilerde uzun süre gerginlik yaşanmıştı.

Fransa’da zaman zaman gündeme gelen soykırım iddiaları, son günlerde tekrar tartışma konusu oldu. Son olarak muhalefetteki Sosyalist Parti, ‘Ermeni soykırımı’nın inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifini tekrar Meclis gündemine getirme kararı aldı.

Sosyalist Parti’nin yaptığı öneri doğrultusunda yasa teklifi 12 ekimde Meclis Genel Kurulu’nda tartışılarak oylanacak.

Sosyalistlerin bu konuda hazırladığı yasa teklifi, geçtiğimiz mayıs ayında da tartışılmış, ancak zaman kalmadığı için yeni yasama dönemine kalmıştı.

Fransa’daki Meclis sistemi, muhalefet partilerine yılda belirli sayıda yasa teklifini, ilgili komisyonun görüşüne bakılmaksızın, Meclis Genel Kurulu’na getirme hakkı tanıyor. Bu teklifler tartışılarak oylanıyor.

Fransa’da Sosyalistlerin hazırladığı teklifin yasalaşması için Senato’dan da geçmesi gerekiyor. Meclis’teki oylamada teklifin rahatça kabul edilebileceğini belirten siyasi gözlemciler, hükümetin teklifin Senato gündemine gelmesine izin vermeyeceğini kaydediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, 30 eylülde iki günlük resmi ziyaret için gittiği Ermenistan’ın başkenti Erivan’da ‘Ermeni soykırımı’ anıtını ziyaret etmiş ve ‘Türkiye’nin geçmişteki hatalarını kabul etmesi gerektiğini’ söylemişti.

http://www.cnnturk.com/DUNYA/haber_detay.asp?PID=319&haberID=244116

Yorumlar kapatıldı.