İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Boykot endişesi

Fransa Ulusal Meclisi, Ermeni soykırımının inkarını cezai yaptırıma bağlayan yasa teklifini 12 Ekim’de görüşmeye hazırlanırken, Türkiye’de Fransa’ya karşı tepki giderek artıyor

09.10.2006

Gerilimin artması Fransız sermayeli şirketlerce de endişe ile takip ediliyor. Önceki gün Başbakan Erdoğan ile bir araya gelen ve söz konusu yasanın çıkmaması için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Fransız sermayeli şirketler, her ihtimale karşı olası boykotun yaratacağı krize karşı da plan oluşturmaya başladı.

Öte yandan dün İstanbul’da toplanan İşçi Partili bir grup, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosluğu binasına doğru yürüyüşe geçti ve Fransa’nın tavrını protesto etti. Burada bir açıklama yapan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, teklifin Fransa Ulusal Meclisi’nden geçmesi durumunda, Türkiye ve Avrupa’da Fransız mallarının boykot edileceğini kaydederek, “Eğer o yasa çıkarsa, Fransız mallarını boykot kampanyası 13 Ekim günü başlayacak” diye konuştu.

Fransa 2005’in doğrudan sermaye şampiyonuydu
Hazine Müsteşarlığı’nın geçici verilerine göre 2005 sonu itibarıyla 8.537 milyar dolar olarak gerçekleşen doğrudan yabancı sermaye girişinde 2.105 milyar dolar ile Fransa ilk sırada yer aldı. 2006’nın Haziran sonu itibarıyla Türkiye’de halen 515 Fransız sermayeli sirket bulunuyor.

* Axa Oyak ve Groupama’nın sahip olduğu Başak Sigorta ve Güneş Sigorta geçen yıl 1 milyar 389 milyon YTL’lik prim üretimi ile sigorta sektörünün yüzde 25’ini elde etti.

* Otomotiv devi Renault geçen yıl Türkiye’de 2 milyar doları aşkın ciro yaptı. Şirketin Bursa’daki fabrikasında 5 bin 500 kişi çalışıyor. Oyak Renault İSO 500 listesine göre Türkiye’nin yedinci büyüğü.

* Perakende devi Carrefour da 1.5 milyar dolarlık ciroya sahip. (Gima ve Endi ile birlikte) Sabancı ortaklığı ile Türkiye’de faaliyet gösteren Carrefour’da toplam 7 bin kişi istihdam ediliyor.

* 2005’te Türk Ekonomi Bankası’nın yüzde 42 hissesine 275 milyon dolar ödeyen BNP Paribas da finans sektöründe Fransa’nın en güçlü şirketi. TEB’in 2005 aktif büyüklüğü 7.15 milyar YTL. Kârı da 63.3 milyon YTL düzeyinde gerçekleşti.

* Fransızlar Türk çimento sektörünün de lideri. Lafarge’ın geçen yılki cirosu 350 milyon euro oldu. Türkiye’de 4 fabrikası bulunan Lafarge’ın 1500 Türk çalışanı var.

* Akaryakıt dağıtım şirketi Elf-Total’in Türkiye cirosu 2.5 milyar dolar.

* Gıda sektöründe faaliyet gösteren ve yemek kartları sistemi ile tanınan Sodexho, Türkiye’de 100 milyon euroluk ciroya sahip.

* Bir diğer Fransız gıda sektörü şirketi Danone’un 2005 cirosu 30 milyon dolar. Danone Türkiye’de 1500 kişi çalışıyor ve pazarın yüzde 30’unu Danone kontrol ediyor.

* Alcatel Teletaş’ın 300 çalışanı var. Şirket 2 milyar dolarlık ciroya sahip.

* Fransız sermayeli şirketler Türkiye’de 65 bin Türk’e iş imkânı sağlıyor. Olası bir boykot öncelikle bu Türkler’in işsiz kalması anlamına gelebilecek.

* Türkiye’de faaliyet gösteren 515 Fransız sermayeli şirket arasında yukarıda sayılanların dışında elektrik alanında Schneider, kozmetik alanında Loreal, finans alanında Credit Algricole Group (Calyon Türk Bankası), Yurtiçi Kargo ile ortaklık yapan Geopost, turizm alanında Clup Med, otomotiv sektöründe ithal ürünlerle temsil edilen Citroen ve Peugeot da bulunuyor.

http://www.gazetevatan.com/root.vatan?exec=haberdetay&tarih=09.10.2006&Newsid=89574&Categoryid=2

Yorumlar kapatıldı.