İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vakıflara üçlü sınırlama

YUSUF SAHİCİ/ANKARA

AB’nin çıkmasını beklediği yasalar arasında yer alan ve vakıfların yeniden yapılandırılmasını öngören Vakıflar Yasa Tasarısı, TBMM Adalet Komisyonu’nda dün kabul edildi. Komisyonda yapılan son dakika değişikliği ile cemaat vakıflarından, 1936 Beyannamesi’nde kayıtlı olanlar ile daha sonra edindikleri taşınmazlar, kendi adlarına tescil edilebilecek.

Adalet Komisyonu, CHP’lilerin “Lozan deliniyor” iddialarının gölgesinde Vakıflar Yasa tasarının üzerindeki çalışmalarını dün tamamladı. Tasarı üzerinde, bazı önemli değişiklikler yapıldı.

GERİYE DOĞRU MAL EDİNME TALEBİNE FREN

Meclis Genel Kurulu’nda önümüzdeki günlerde ele alınacak tasarıda yapılan değişikliklerden en önemlisi, azınlıkların mal edinmesiyle ilgili geçici 9. madde de oldu. Buna göre, azınlıkların mal edinimi sınırlandırıldı. Yapılan değişiklikle, 1936 beyannamesi ile belirlenen gayri menkulleri bulunan vakıflar, bu tarihten geriye doğru mal talebinde bulunamayacak. Ayrıca, 1936 Beyannamesi’nden sonra cemaat vakıfları tarafından satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiği veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle Hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tescil edilmiş ya da halen vasiyet edenler veya bağışlayanlar adına kayıtlı olan taşınmazlar; tapu kayıtlarındaki mükellefiyetleriyle birlikte, düzenlemenin yürürlüğünden itibaren 18 ay içinde başvurmaları halinde, tapu sicil müdürlüklerine, “cemaat vakıfları” adına tescil edilecek.

187 TAŞINMAZA İADE

Yasa Tasarısı’nda yapılan son değişiklikle 121 cemaat vakfına; 35’i nam-ı müstear (takma isim) ve nam-ı mevhum (belirsiz isim) 124’ü Hazine’de kayıtlı, 28’i Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olmak üzere toplam 187 taşınmazın iade edilmesi öngörülüyor. Ancak, bu taşınmazların sayısında da değişiklik olabileceği belirtiliyor.

Bu arada Avrupa Konseyi Türkiye Temsilciliği’nden Vedia Sirmen’in, Komisyona verdiği bilgiye göre, tasarının görüşüldüğü son bir hafta içerisinde 2 vakıf toplam 27 taşınmaz için başvuruda bulundu.

‘Ayasofya iddiası saçmalık’

Komisyonda, tasarının görüşülmesi sırasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. CHP’li Mehmet Küçükaşık’ın daha önceki tartışmalara benzer bir şekilde “Ayasofya elden gidecek” iddiasını ortaya atması üzerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin “Bu saçmalık. Hangi vakıf adına kayıtlı olduğunu, kaç kez söyledim. İstismar ediyor sunuz” diyerek CHP’lileri eleştirdi.

Bakan Şahin ayrıca, AİHM’in, İstanbul’daki bir Ermeni Hastanesi için açılan dava sonunda Türkiye’ye ya 2 milyon 300 bin Euro tazminat ya da Beyoğlu’ndaki 86 metrekare ahşap kargir bir binanın verilmesi yönünde uzlaştırma yoluna gittiğini; kendilerinin de binayı vermeyi tercih ettiklerini açıkladı.

Yorumlar kapatıldı.