İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vakıflar Yasası değişiyor

Vakıflar Yasa Tasarısı’nın Meclis Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri tamamlandı. Yapılan değişiklikle cemaat vakıflarının Hazine’ye ya da Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmiş gayrimenkullerinin geri verilmesine yönelik düzenlemeye sınırlama getirildi.

Görüşmeler sırasında tartışmalı geçici dokuzuncu maddede AK Partili milletvekillerinin oylarıyla değişikliğe gidildi.

Değişiklikle cemaat vakıflarına geri verilecek gayri menkullere, ‘1936 beyannamesinde kayıtlı olup halen cemaat vakıflarının tasarrufunda bulunma’ koşulu getirildi.

Bu koşulla çok sayıda gayrimenkulun cemaat vakıflarının eline geçeceği endişesi giderildi.Yeni düzenlemeyle, 1936 beyannamesinde yer almayan mallar ile cemaatlerin tasarrufunda bulunmayan malların cemaat vakıflarına iade edilmesinin önüne geçilmiş oldu.

Tasarının görüşmeleri sırasında cemaat vakıflarının Türkiye aleyhine AİHM’de çok sayıda başvuru yaptıkları ortaya çıktı.

Toplantıya katılan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, cemaat vakıflarının Türkiye aleyhine AİHM’e yaptıkları başvurularda artış yaşandığını söyledi.

Tasarının görüşmeleri öncesinde sadece iki vakfın iki gayrimenkul için davası bulunduğunu söyleyen yetkililer, “cuma günü itibarıyla Türkiye aleyhine başvuru sayısı ikiydi. Görüşmeler devam ederken iki ayrı vakıf toplam 27 gayrimenkul için Türkiye aleyhine AİHM’ye başvuruda bulundu” dedi.

Yorumlar kapatıldı.