İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırımı kabul etti

Hollanda’da sözde Ermeni soykırımını kabul etmeleri için baskı altında olan Türk politikacılardan Nebahat Albayrak, “Soykırımı kabul ediyorum, ama araştırılması gerektiği görüşündeyim” dedi. Albayrak’ın partisi PvdA, Erdinç Saçan’ı soykırımı inkar ettiği gerekçesiyle listeden çıkarmıştı.

HOLLANDA’da Ermeni diasporasının ’soykırım’ konusunda baskı yaptığı PvdA (İşçi Partisi) milletvekili Nebahat Albayrak, HP/De Tijd dergisine verdiği röportajda, “Soykırımı kabul ediyorum ama bunun oluş şeklinin de araştırılması gerektiği görüşündeyim” dedi.

Haftalık derginin kapağındaki “Nebahat Albayrak: Soykırımı kabul ediyorum” başlığı röportajda da kullanıldı. Albayrak, Türklerin kendisine soykırımı açıkça reddetmediği, Ermenilerin de şüpheye meydan verdiği için kızdıklarını belirterek, “Sanki sürekli sadakat sınavından geçiriliyorum” diye konuştu. AB üyeliği için soykırım önkoşul yapılırsa Türkiye’nin kapılarını kapatacağını vurgulayan Albayrak, “Bunun bir yararı olmaz. Avrupa farklı bir yaklaşım da sergileyebilir” dedi.

Gazeteci Frans van Deijl’in çeşitli yöntemlerle soykırıma ilişkin görüşlerini öğrenmeye çalıştığı Nebahat Albayrak, “Bir kez daha deniyorum. Tanıyor musunuz, tanımıyor musunuz?” sorusuna, “Soykırımı kabul ettiğimden, ancak nasıl olduğunun araştırılması gerektiğinden başka ne diyebilirim? İstediğin bu mu? Tam olarak mı söylememi istiyorsun? Bana göre bunu zaten söyledim” yanıtını verdi. Röportajın bir bölümünde anne ve babalara Hollanda’da kalıcı olduklarının anlatılması gerektiğini belirten Nebahat Albayrak, şunları söyledi: “Veliler de çocuklarına bu mesajı vermeli ve ’Sen Hollandalısın, Hollandalı gibi davran’ demeliler.”

MAKALEM YANLIŞ ANLAŞILDI

Öte yandan Albayrak Trouw gazetesinde yayınlanan makalesinin yanlış anlaşıldığını bildirdi. Gerek kendisinin gerekse partisinin “planlanmış bir soykırım”ı kabul etmediğini iddia eden Albayrak, yazdıklarının soykırımı kabul ettiği şeklinde anlaşılmaması gerektiğini söyledi. Bu makalede Albayrak, “Biz haklı olarak soykırımdan söz ediyoruz çünkü o dönemdeki katliamlar dehşet ve kapsam açısından Darfur, Ruanda, Brundi ve Bosna’da yaşananlardan aşağı kalmıyor” ifadelerini kullanıyor.

Belediyelerde Türk siyasetçi avı

HOLLANDA’da milletvekili aday listesinden çıartılan Türk politikacıların ardından bu kez de tüm dikkatler, Belediye Meclisi üyelerine çevrildi.

Rotterdam’ın Türk kökenli encümen üyeleri Hamit Karakuş ile Orhan Kaya’nın “soykırım” iddialarına ilişkin açıklamalarını yetersiz bulan yerel siyasi oluşum LR (Yaşanabilir Rotterdam), “Soykırımı kabul etmeyen meclis üyeleri atılmalı” şeklinde talepte bulundu. Orhan Kaya, “Türkiye’de 1915’te büyük acılar yaşanmıştır. Yüz binlerce Ermeni ölmüştür. Soykırımın söz konusu olduğu kesinlikle olanaksız değildir. Ama bu hiç bir zaman da uluslararası bir mahkeme tarafından resmen tespit edilmemiştir. Bu nedenle biz ’Ermenilerin kesinlikle soykırım yapıldı’ şeklindeki iddialarına da, Türkiye’nin ’bu kesinlikle olmadı’ şeklindeki görüşüne de destek vermiyoruz. Bu konuda bağımsız bir araştırma yapılmasından yanayız” dedi.

Yorumlar kapatıldı.