İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa’ya ağır suçlama

BBC’nin bir programında Papa 16. Benedikt’in, çocuklara cinsel tacizde bulunan rahipleri koruduğu ve vakaları örtbas ettiği öne sürüldü. Katolik Kilisesi iddiaları önyargılı suçlamalar olarak niteledirdi ve BBC yönetimine şikayet mektubu yazdı.

BBC Türkçe Servisi

Güncelleme: 11:57 TSİ 03 Ekim 2006 Salı
LONDRA – Papa 16. Benedikt’in Hz. Muhammed hakkındaki sözleri nedeniyle İslam dünyasıyla küçük çaplı bir kriz yaşayan Katolik Kilisesi, kendini yeni bir tartışmanın içinde buldu. Tartışmanın kaynağı ise İngiliz yayın kuruluşu BBC’de Pazar günü yayınlanan Panorama adlı program.

Panorama’nın son bölümünde Katolik Kilisesi içindeki rahiplerin çocuklara yönelik cinsel tacizleri konu edildi. Tartışmayı başlatan ise kilisenin, özellikle de Papa 16. Benedikt’in bu tacizleri örtbas edebilmek için yoğun çaba gösterdiği iddiası oldu.

Panorama için muhabirlik görevini ise İrlanda’da 14 yaşındayken bir rahibin cinsel tacizine uğrayan bir gazeteci üstlendi.

Programın iddiasına göre Katolik Kilisesi’nde ilk olarak 1962 yılında kaleme alınan ancak 2001’de Kardinal Ratzinger (Papa 16. Benedikt) tarafından güncellendiği iddia edilen bir belge, çocuklara cinsel tacizde bulunan rahiplere yargı önüne çıkarılmaktan nasıl kurtulabilecekleri konusunda rehberlik ediyor.

16. Benedikt’in de Papa olmadan önce kilise üyelerinin bu belgeye bağlı kaldığını denetleyen kişi olduğu iddia ediliyor.

Katolik Kilisesi ise belgenin çocuklara yönelik tacizle ilgisi olmadığını, sadece günah çıkaranlarla ilgili sorunlu durumlarda rahipler tarafından yol gösterici olarak kullanıldını savunuyor.

Kilise BBC’nin iddialarını, Papa 16. Benedikt’e yönelik önyargılı saldırılar olarak nitelendirdi. Kilisenin İngilterede’ki temsilcilerinden Kardinal Cormac Murphy-O’Connor BBC yönetimine bir de şikayet mektubu yazdı.

Yayın kuruluşu ise yayınladıkları programın arkasında olduğunu açıkladı ve “Çocukların korunması en önemli önceliktir” yorumunda bulundu.

Yorumlar kapatıldı.