İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘İfade özgürlüğü AB’nin temel ilkesi’

AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, ifade özgürlüğü konusunda Türkiye’yle “at pazarlığı” yapmadığını söyledi.

NTV

Güncelleme: 19:57 TSİ 05 Ekim 2006 Perşembe
ANKARA – Rehn, ifade özgürlüğünün AB’nin temel ilkesi olduğunun altını çizdi. Rehn, Kıbrıs konusunda da, Finlandiya’nın dönem başkanlığı tarafından geliştirilen formülün, son fırsat penceresi olabileceği uyarısında bulundu.

NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtlayan Rehn “Kasım’da ilerleme raporu açıklanacak. Kısa dönemde neler yapılmalı? İlerleme olmazsa raporun içeriği ne olacak?” sorusunu “Reformların uygulamasında sorunlar var. Reform süreci son bir yılda yavaşlamaya girdi. Bizler bunun yükselmesini istiyoruz. İlerleme olmassa rapor olmsuz olur. 9. uyum paketi çok önemli. İfade özgürlüğü alanında da adım atılması lazım” şeklinde yanıtladı.

301. madde üzerinde önemle durduklarını kaydeden Rehn “Başka ülkelerde ceza kanunlarında örneğin “İngiliz olmaya, Finli olmaya hakaret” diye bir madde yok. Burada 301.maddeden son bir yolda 69 dava açılmış. Bu son derece endişe yaratıyor. Bu madde ifade özgürlüğü açısından sınırlayıcı olarak yorumlanabiliyor. Bundan iki yıl önce uygulamada sorun yaşanmayacak teminatı verilmişti. Maalesef bu anlamda en büyük korkularımız gerçek oldu” dedi.

Rehn: 301. madde TCK’dan çıkarılmalı

“12 Ekim’de Fransa’da Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlerin cezanlandırılması ile ilgili karar alınması söz konusu. Bu Türkiye’de, AB’nin çifte starndart uygulandığı endişesini yaratıyor. AB bu konuda çifte standart uyguluyor mu?” sorusuna Olli Rehn “Bir defa bu konu Fransa’da henüz yasalaşmadı. Bekleyip göreceğiz. Bazı AB ülkelerinde münferit, ilkel unsurlar içeren düzenlemeler olabilir İnsan hakları raporlarına baktığımız zaman AB’ye üye ülkelerle ifade özgürlüğüyle ilgili son derece nadir davalar açılıyor. Türkiye’de ise çok dava var. Çoğu AB ülkesinin sayfası temiz. Türkiye’ye ise 8 buçuk sayfa ayrılmış durumda. Hrant Dink’ten Elif Şafak’a kadar… Biz AB’nin temel, demokratik değerlerinden bahsediyoruz. Biz ifade özgürlüğüne saygı duyuyoruz. İfade özgürlüğünün sağlanması Türkiye’nin çıkarına” yanıtını verdi.

KIBRIS KONUSU VE LİMANLARIN AÇILMASI TARTIŞMASI

Avrupa Birliği Komisyonu üyesi, Kıbrıs konusunda ise, bir tren kazasının yaşanmaması için yoğun çaba sarfettiklerini söyledi.

Rehn “Türkiye Ankara Protokolü’nü uygulamak zorunda. Finlandiya dönem başkanlığı Kıbrıs konusundaki tıkanıklığı gidermek için sıkı bir şekilde çalışıyor. Ben de, hem adadaki iki tarafı, hem de Türkiye dahil, ilgili diğer tarafları yapıcı bir yaklaşım sergilemeye teşvik ediyorum. Finlandiya formülü, uzun bir dönem için son fırsat penceresi olabilir.”dedi.

SİVİL-ORDU İLİŞKİSİ

Olli Rehn, Ordunun sivil liderliğin denetimi altında olması gerektiğini belirterek ” TSK’ya saygı duyuyorum. TSK ile toplumun diğer temsilcileri gibi görüşmeye hazırım. AB ve ben, Türk hükümeti ve parlamentosuyla politikalarımızı tartışıyoruz, değerlendiriyoruz. Seçilmiş yönetimler bizim muadilimizdir.” dedi.

ERDOĞAN-REHN GÖRÜŞMESİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile görüşmesinde, 9. uyum paketi, reformların uygulanması süreci ve Kıbrıs konularının ele alındığı öğrenildi. Başbakanlık Merkez Bina’daki görüşmede, müzakere sürecinin gidişatına ilişkin görüş alışverişinde de bulunulduğu ifade edildi.

Yorumlar kapatıldı.