İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’ya rest

Uğur ERGAN/ANKARA

Türkiye, 12 Ekim’de sözde Ermeni soykırımının inkárını suç sayan tasarının Fransa Meclisi’nde görüşülecek olması nedeniyle bu ülkeye karşı siyasi ve askeri atağa geçti. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a ağır bir mektup gönderdi, Dışişleri “Kamuoyunu denetleyemeyiz” dedi, Genelkurmay da “İlişkiler biter” mesajı verdi.

CUMHURBAŞKANI Sezer, çarşamba günü gönderdiği mektupta, Türkiye ve Fransa’nın tarih boyunca iyi ilişkiler için yatırım yaptığını anımsatarak, tarihi gerçeklerle hiçbir ilgisi olmayan iddiaları kabul etmeyen görüşlerin suç sayılmasının, ilişkilere ağır bir darbe vuracağını belirtti. Türk kamuoyunun son derece hassas olduğu bir konunun, ülkedeki seçim propagandalarına alet edilmesinin Fransız kültürüne yakışmadığının altını çizen Sezer, tasarının kabul edilmesi halinde Fransa’nın Türkiye’yi ve Türk halkını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını vurguladı. Sezer, Fransa’nın sağduyu ile hareket ederek Türkiye’nin görüş ve düşüncelerini dikkate alacağı umudunu yitirmediğini de belirtti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Fransız mevkidaşı Philippe Dousty-Blazy’le bir telefon görüşmesi yaparak, konuyla ilgili tepkisini ortaya koydu. Tasarının yeniden gündeme gelmesinin ilişkileri yaraladığını ifade eden Gül, bu tutumuyla Fransa’nın ifade özgürlüğünü kaldırdığını belirtti. Gül, bu durumda Türkiye’nin ortak tarih komisyonu önerisinin içinde yer almak isteyecek Fransız bilim adamlarının görüş bildirme imkanının da ortadan kalkmış olacağını vurguladı.

BENİ DE Mİ CEZALANDIRACAKSINIZ

Ermenistan’ın, Türkiye’nin başta Fransa olmak üzere Avrupa ülkeleriyle ilişkilerini bozmak için yoğun bir gayret gösterdiğini kaydeden Gül, Blazy’e “Fransa’ya gelip, ’soykırım yok’ dediğimde, beni de mi cezalandıracaksınız” sorusunu yöneltti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan da dünkü basın toplantısında, tasarının kabulü halinde, bunun iki ülke ilişkilerine telafisi çok ağır bir darbe indireceğini ifade etti. Tan, “Ermeni konusu geçmişte ilişkilerimizi fazlasıyla zehirlemiştir. Kamuoyumuzun tepkisinin kontrol altında tutulması mümkün olmayacaktır” dedi.

Başbakan Tayyip Erdoğan da bugün İstanbul’da, Türkiye’ye yatırımları bulunan Fransız firmalarının üst düzey yöneticileri ve işadamlarıyla bir toplantı yapacak. Erdoğan, bu tasarının kabul edilmesi durumunda Fransız firmalarının Türkiye’de iş yapma olanaklarının ciddi şekilde azalacağı mesajını verecek.

Büyükanıt: Bu şekilde giderse ilişkiler biter

GENELKURMAY Başkanı Yaşar Büyükanıt, dün akşam saatlerinde Hürriyet’e yaptığı açıklamada Dışişleri’nin Fransa’ya yönelik olarak dün yaptığı, ’Türk kamuoyunu kontrol edemeyiz’ açıklamasına aynen katıldığını söyledi. Büyükanıt, “Tasarı geçerse Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkiler sona erer. Hollanda da sözde Ermeni söykırımı konusundaki tavrını sürdüğü takdirde, onlarla da askeri ilişkilerimizi keseriz. Gerek Fransa gerek Hollanda’nın sözde soykırımla ilgili tutumları ülkeler arasındaki dostane ilişkilere tamamen ters düşmektedir. O nedenle, Dışişleri siyasi alandaki ilişkilerin bundan zarar göreceğini söylüyor. Biz de askerler olarak buna aynen katılıyoruz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.