İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan Ermeni tasarısı için Sarkozy´den destek istedi

Barçın Yinanç / Haber

Türkiye, Ermenilerin soykırım iddialarının reddini suç sayan yasa tasarısının engellenmesi için elindeki tüm imkânları kullanmaya başladı. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine açıkça karşı çıkan Nicolas Sarkozy’den bile destek istendi. Üstelik, Fransa İçişleri Bakanı’nı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aradı. 13 Ekim’de yapılacak oylama öncesinde, Erdoğan’ın Sarkozy’yi parti lideri sıfatıyla aradığı bildirildi. UMP’nin genel başkanlığını yürüten Sarkozy, gelecek sene yapılacak seçimlerde sağın en güçlü adaylarından biri.

Geçen hafta gerçekleşen telefon konuşmasında, Erdoğan, Sarkozy’den duruma el koymasını, yasanın reddi için çaba sarfetmesini istedi. Sarkozy ise, parti içinde grup kararı bulunmadığını, milletvekillerinin kendi vicdanlarına göre oy kullanacağını söyledi. Ancak Sarkozy, konuyla ilgili gelişmelere bir daha bakıp, Erdoğan’ı geri arayacağını da belirtti. Tasarı yaz başında da gündeme gelmiş, ancak yoğun diplomatik çabaların ardından, oylama ertelenmişti. İyimserlerin tahmini, seçim telaşı nedeniyle konunun rafa kalkacağı, kötümserlerin tahmini ise, Ermeni oy avcılığının baskın gelip, tasarının bir kez daha gündeme getirileceği yönünde idi. Kötümserlerin tahmini tuttu. Sosyalistler tasarıyı gündeme aldırmayı başardı.

Ankara, Fransa’yı doğrudan hedef almayan, sessiz bir kampanya yürütmeye çalışıyor. Bu çerçevede Sosyalistlerle de çeşitli kanallardan temas kuruluyor. Ancak, seçim süreci nedeniyle tasarının geçme ihtimali yüksek. Tasarı, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Ermenistan’a yaptığı gezinin hemen ertesine denk geliyor. Bu gezi de, Avrupa Parlamentosu’nda soykırım iddialarının tanınmasının AB’ye üyelik şartı haline getirilmesiyle ilgili tartışmaların hemen akabinde gerçekleşti. Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Sarkozy’nin tasarıyı engelleyici bir tavır takıp takınmayacağı kuşkulu. Ancak diplomatik kaynaklar, iki lider arasındaki telefon konuşmasının olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini, Sarkozy’nin Erdoğan’ı geri arayacağını söylemesinin dikkat çekici olduğunu belirttiler.

Erdoğan 2 yıl önceki Paris ziyaretinde Sarkozy ile bir araya gelmişti. Nicolas Sarkozy bu görüşmede, Türkiye’ye karşı olmadığını, ancak AB içinde reformlar yapılmadan Türkiye’nin üye olmasına karşı çıktığını söylemişti. Ancak Sarkozy, o dönemde bile Erdoğan’la bir araya gelmesinin basında fazla yer almamasına özen göstermişti.

Dışişleri’nden Chirac’a tepki

Bu arada dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamayla Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Ermenistan’a yaptığı ziyaret sırasında Ermeni iddialarına destek veren açıklamalarına tepki gösterdi. Açıklamada Chirac’ın bu tutumunun derin üzüntüyle karşılandığı belirtilerek “Oysa Cumhurbaşkanı Chirac geçen yıl ülkesinin sömürgecilik dönemindeki bazı uygulamaları uluslararası gündeme geldiğinde, “tarihi olayların incelenmesi tarihçilere bırakılmalıdır ” görüşünü savunmuştu” denildi. Chirac’ın bir danışmanı da Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada, Ermenistan’daki değerlendirmenin “hukuki değil, siyasi olduğu”nu belirterek açıklamaları Ankara’ya izah etmek zorunda kalacaklarını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.