İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Chirac’ın soykırım çıkışı, Fransız şirketlerini korkuttu

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın, Erivan ziyaretinde, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üye olabilmesi için sözde ‘Ermeni soykırımı’nı tanıması gerektiği yönündeki açıklamasına tepkiler büyüyor.

Fransız şirketleri, Türkiye’deki yatırımlarının ciddi ölçüde zarar göreceği endişesine kapıldı. Fransa’da sözde soykırımı inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısının meclise gelecek olması da kaygıları artırdı. Le Monde gazetesi, Türkiye’deki ihalelerle ilgilenen Fransız şirketlerinin içinde bulunduğu zorluğa dikkat çekerken, milyarlarca dolarlık bir kaybın gündeme geleceğini vurguladı. Chirac’ın danışmanlarından biri de, Cumhurbaşkanı’nın ‘soykırım’la ilgili sözlerinden sonra Ankara’ya açıklama yapma gereğinin ortaya çıktığını ifade etti.

Konuya ilişkin Le Monde gazetesine konuşan Chirac’ın danışmanları, Cumhurbaşkanı’nın tavrında temelde herhangi bir değişiklik olmadığını, hâlâ Türkiye’nin üyeliğini desteklediğini dile getiriyor. Söz konusu danışman, Chirac’ın değerlendirmelerinin “hukukî değil, siyasî olduğunu” vurgulayarak Erivan’daki açıklamalardan dolayı Ankara’ya açıklama yapma gereğinin ortaya çıktığını belirtiyor.

Fransa’da sözde soykırımı inkar edenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısı 12 Ekim’de Fransa Milli Meclisi’nde görüşülecek. Yaklaşan seçimler dolayısıyla tasarının geçme ihtimalinin yüksek olması Ankara kadar, Türkiye’de yatırım yapan Fransız şirketlerini de endişelendiriyor. Dış Ticaret Bakanlığı, tasarı mayıs ayında görüşülmeden önce bütün milletvekillerine tasarının geçmesinin Fransa için doğuracağı ekonomik risklere ilişkin bir bilgi notu göndermişti. Le Monde’un yayınladığı notta, tasarının mecliste onaylanması halinde Türkiye’deki ihalelerle ilgilenen şirketlerin milyarlarca dolarlık bir zarara uğrayacağı belirtiliyor. Bu şirketler arasında nükleer santral ihalesini almak isteyen AREVA’nın yanı sıra, Eurocopter, Alstom, Alcatel, Credit Agricole gibi büyük firmalar bulunuyor.

Konuya ilişkin Le Monde’a konuşan Ermeni asıllı Fransız siyasetçi Patrick Devedjian ise Chirac’ın ilk kez her şeyi açık bir şekilde ortaya koyduğuna dikkat çekerek bunun “tarihî bir dönüm noktası” olduğunu söyledi. Decedjian, Chirac’ın Türkiye sınırından iki adım ötede yaptığı açıklamalarla “hukukî bir eylem olan 2001 soykırım yasasını, siyasi bir eyleme dönüştürdüğünü” kaydetti. Chirac’ın, Yahudi soykırımını tanıyan Almanya’yı Türkiye’ye örnek göstermesinin önemine dikkat çeken Ermeni asıllı siyasetçi, Chirac’ın, ‘Ermeni soykırımı’ ve Yahudi soykırımı arasında paralellik kuran ilk ve tek devlet başkanı olduğunu söyledi. Devedijian, “Chirac’ın Türkiye’ye yönelik hitabı, bu tasarıdan o kadar güçlü siyasi bir çıkış ki, tasarı bunun yanında bir aksesuar kalıyor.” şeklinde cevap verdi.

Yorumlar kapatıldı.