İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bush’a ‘Ermeni paketi’yle gidecek

Başbakan Erdoğan bugün ABD Başkanı’yla yapacağı görüşmede, Türkiye’nin Ermenistan’la ikili ilişkileri görüşmek üzere masaya oturmaya hazır olduğunu söyleyecek. Ancak bir şartla…

Başbakan Erdoğan bugün Washington’da ABD Başkanı George Bush’la yapacağı görüşme ilk kez, “Türkiye’nin Ermenistan ile ikili ilişkileri görüşmek üzere masaya oturabileceğini” söyleyecek. Fakat Ermenistan’ın da, Türk ve Ermeni tarihçilerinden oluşacak komisyonun kurulmasını kabul etmesini isteyecek. Erivan yönetiminin de öneriyi kabul etmesi halinde, Türk ve Ermeni yetkililer aralarındaki “ikili” sorunları görüşmek üzere tarihte ilk kez masaya oturacaklar. Daha önce Türk ve Ermeni diplomatlar sadece Azerilerin de katılımıyla, Karabağ sorununu görüşmek üzere “üçlü düzeyde” bir araya gelmişlerdi.

ÖNERİYİ DIŞİŞLERİ HAZIRLADI

Öneri, Amerika’daki güçlü Ermeni lobisinin ABD Başkanları üzerindeki etkisini bilen Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlandı. Daha önce Türk Başbakanlarının yaptıkları tüm Washington ziyaretlerinde, ABD Başkanları’nın Ermenistan’la ilişkiler konusunu açtığını gözönüne alan Dışişleri, Bush’un da bu konuyu açacağını hesaplayarak, yeni bir “açılım” hazırladı. Buna göre, eğer Bush, “Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkilerin bozuk olmasından duyduğu rahatsızlığı” dile getirirse, Başbakan Erdoğan da Türkiye’nin “yeni açılımını” anlatacak.

Ankara’nın Ermenistan’la ilişkiler konusunda bu yeni açılımı yapmasında, Avrupa Parlamentosu’nun son Türkiye raporunda soykırım konusuna yine değinmesi ve Hollanda’da Türk asıllı siyasetçilerin “Ermeni soykırıma inanmadıklarını” açıkladıkları için, milletvekili aday listelerinden çıkarılmaları gibi baskılar etkili oldu.

‘Oyumuz düştü’ sözüyle mesaj mı vermek istedi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD yolunda, Türk siyasetinde pek de rastlanılmayan bir biçimde, oy kaybettiğini açıklaması, siyaset bilimciler arasında tartışma yarattı. Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketi Başkanı Tarhan Erdem, “Erdoğan’ın söylediği aslında, yüzde 32’si kararsız olan bir araştırmada yüzde 26 oy aldığı yolundadır. Kararsızları sayarsınız o yine yüzde 34 eder. Benim oylarım yerinde duruyor mesajı verdi” derken, Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinden siyaset bilimci Prof. Dr. Naci Bostancı’nın yorumu şu oldu: “Başbakan, ‘Oy kayıplarından haberdarız. Rüya içinde değiliz’ mesajı da vererek zihinlerde gerçekçi lider profilini oluşturmak istemiş olabilir” dedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da bu açıklamayı, “Başbakan haklı, çünkü AKP inişte, CHP yükselişte” sözleriyle yorumladı.

DE NIRO’YLA İFTAR

Öncekİ akşam Ahmet Ertegün’ün Başbakan Erdoğan onuruna verdiği iftara ünlü aktör Robert De Niro da katıldı. İftar öncesi tanıştırılan Erdoğan ve De Niro bir süre sohbet etti, tercümanlığı Ertegün’ün eşi Mica yaptı. Yemekte ABD’nin Time ve Newsweek’ten sonra en etkili haber dergisi olan US News and World Report’un Genel Yayın yönetmeni Mortimer Benjamin Zuckerman da vardı. Emlak sektöründen kazandığı parayla 25 yılda milyar doları aşan bir servete sahip olan Zuckerman, Forbes’un en zenginler listesinde 182’nci sırada. Yahudi olan ABD’li işadamı aynı zamanda tam bir İsrail destekçisi.

Haber: Zeynep GÜRCANLI

Yorumlar kapatıldı.