İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Balkenende’den çelişkili ‘soykırım’ savunması

Avrupa Parlamentosu raporu, Hollanda’da 3 Türk milletvekili adayının seçim listesinden çıkarılması ve Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Ermenistan’daki açıklamalarıyla birlikte sözde Ermeni soykırımı tartışması gündemdeki yerini koruyor.

Konuyu değerlendiren Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ise çelişkili konuştu. Sözde soykırım konusunda Ankara’nın ortak tarihçiler komisyonu teklifine destek veren Balkenende, “Bence bu işi uzman tarihçilerin eşliğinde netleştirmek lazım.” dedi. Ancak Balkenende, netleşmediğini kabul ettiği ‘soykırımı’ reddettikleri için Türk adayların partiden atılmasına destek verdi: “Eğer çok kötü şeylerin olduğunu reddedebiliyorsan, tarihe ve olaylara tecavüz etmiş olmuyor musun?”

Hıristiyan Demokrat Parti’nin (CDA) lideri olan Başbakan Balkenende, önceki gün düzenlenen parti kongresinde, 22 Kasım’da yapılacak erken genel seçimler için aday olan üç Türk siyasetçinin Ermeni lobisinin baskısı sonucu parti listelerinden çıkarılması konusunda açıklamalarda bulundu. Balkenende, öncelikle “soykırım” teriminin uluslararası kurallara göre kullanılması gerektiğini, sözde Ermeni soykırımı meselesinin ‘çok hassas ve önemli bir konu’ olduğunu ifade etti. Hollanda Başbakanı, Türkiye’nin 1915 yılında yaşananların aydınlatılması için ortak tarihçiler komisyonu kurulması önerisine sıcak baktığını dile getirdi. Balkenende, “Bu konu ile ilgili olarak saygıdeğer meslektaşım Başbakan Erdoğan’a bir defasında, tarihi iyi bir şekilde değerlendirmeyi, analizini ve ‘Ermeni soykırım’ iddialarına yapıcı olarak el atmayı önerdim. Başbakan Erdoğan ise eski arşivleri açarak tarihe karşı dürüst ve samimi olmanın önemini belirtti. Bence bu işi uzman tarihçilerin eşliğinde netleştirmek lazım.” şeklinde konuştu.

Ancak, Balkenende, adayların ihraç edilmesi meselesinde parlamentonun sözde Ermeni soykırımının tanınması yönünde 2004’te aldığı tavsiye kararını hatırlattı. Hollanda Başbakanı, “Bütün siyasi partiler bu öneriyi parti tüzüklerine aldılar. Bu soykırım tartışmalarının sonucu olarak ortada bir çıkmaz durum var. Buna rağmen eğer çok kötü şeylerin olduğunu reddedebiliyorsan, tarihe ve olaylara tecavüz etmiş olmuyor musun?” dedi. Bu çerçevede Türk milletvekili aday adaylarının sözde soykırımı tanımadıkları için listeden çıkarılmasına destek veren Balkenende, Türk politikacılarının partilerinin görüşüyle çeliştiğini söyledi. Hollanda lideri, “Herhalde kendi partilerinin bu ısrarı karşısında tarafsız kalamadıklarını göstermeleri sonucu problemler oluştu. Bu çıkmaz sonucu, Türk kökenli adaylar parti prensipleri gereği liste dışı kaldı.’’ diye konuştu.

Bu arada, Hıristiyan Demokrat Parti, aday listesinden çıkarılan Osman Elmacı ve Ayhan Tonca’nın yerine halen CDA milletvekili olan Nihat Eski’yi aday gösterdi.

02.10.2006

Basri Doğan

Amsterdam

Yorumlar kapatıldı.