İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa’dan Chirac’a çifte tepki: Soykırımı tanıma gibi bir şart yok

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın “Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye olmadan önce Ermeni soykırımını tanımalı.” sözleri Avrupa’da destek bulmadı. AB Komisyonu, sözde soykırımın üyelik için şart olmadığını açıkladı. Avrupa Konseyi de, Chirac’ı eleştirdi. Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Rene van der Linden, “Oyun devam ederken kurallar değişmez. Chirac, ilk defa fikir değiştiriyor değil. Ciddi meseleler varsa bunlar tartışılır; ama daha önce belirlenmiş şartlara yeni şartlar eklenmez. Bu, güvensizliğe yol açar.” dedi. Linden, Türkiye’deki reform yanlılarının desteklenmesi gerektiğini kaydetti. AB Komisyonu, Ermeni lobisinin baskılarına rağmen 1915’te yaşananları ‘soykırım’ olarak nitelemeyi reddediyor. Komisyon geçen yılki raporunda, “1915’te yaşanan trajik olaylar” ifadelerini kullanmıştı.

Chirac’ın Erivan’da yaptığı açıklamalara cevap veren AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in sözcüsü Krisztina Nagy, “Soykırımı tanıma kriterler arasında değil.” derken, AB’nin Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine önem atfettiğini vurguladı. Uzlaşının AB’nin temel değerlerinden olduğuna dikkat çeken Nagy, “Türkiye’nin bu meseleyi açık ve hür bir kamu tartışması çerçevesinde ele almasını bekliyoruz.” dedi. AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Ermeni lobisinin baskılarına rağmen 1915’te yaşananları ‘soykırım’ olarak nitelemeyi reddediyor. Komisyon, geçen yılki raporunda, meseleye “1915’te yaşanan trajik olaylar” olarak atıf yapmıştı. Avrupa Konseyi de, Türkiye’nin AB’ye girebilmek için sözde Ermeni soykırımını tanıması gerektiğini söyleyen Chirac’ı eleştirdi. Dün başlayan AKPM Genel Kurulu öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran AKPM Başkanı Rene van der Linden, Türkiye’nin AB üyelik şartlarının önceden belirlenmiş olduğunu belirterek, “Oyun devam ederken kurallar değişmez.” dedi. Chirac’ın açıklamalarını değerlendiren Linden, “Chirac, bu konuda ilk defa fikir değiştiriyor değil. Ciddi meseleler varsa bunlar tartışılır; ama daha önce belirlenmiş olan şartlara yeni şartlar eklenmez. Bu güvensizliğe yol açar, bundan da bütün müzakere süreci zarar görür.” şeklinde konuştu. AKPM Başkanı, Chirac’ın açıklamalarını ‘politik’ olarak değerlendirirken, politikacıların güvenilir olması ve verdiği sözleri tutması gerektiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, cumartesi günü Erivan’da yaptığı açıklamada ilk kez Türkiye’nin AB üyesi olması için sözde soykırımı tanıması gerektiğini dile getirmişti. Chirac, Fransa’nın sözde soykırımı 2001’de tanıdığını bir kez daha hatırlatmıştı.

Bu arada, Fransa’da yayımlanan Le Figaro gazetesi, sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasına ilişkin yasa teklifinin kabul edilmesi yerine, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Erivan’da yaptığı konuşmanın ‘daha faydalı’ olacağı görüşünü savundu. Chirac’ın, Ermenistan’ın başkenti Erivan’da sözde Ermeni soykırımının tanınmasına ilişkin yaptığı açıklama, dünkü Le Figaro gazetesinde manşetten verilirken, baş makaleye de konu oldu. Baş makalede, “Bu konuşma yasa teklifinden daha faydalı.” ifadesi kullanıldı. Gazete ayrıca, Chirac’ın, sözde Ermeni soykırımının tanınması konusunda, Almanların Musevilere yaptığı soykırımın tanınmasını örnek vermesinin eleştirilere yol açacağı yorumunu yaptı. Haberde özellikle Yahudilerin bu benzetmeden hoşlanmayacağı kaydedildi.

Chirac kriteri mi?

Fransa’nın Cezayir’de yaptığı katliamlara sessiz kalan Chirac, Türkiye’nin, AB’ye üyeliği için sözde Ermeni soykırımını kabul etmesi gerektiğini belirtirken, “Ülkeler kendi hatalarını ve dramlarını kabul ederek büyür.” demişti.

Yorumlar kapatıldı.